Hlavní obsah

K vybodování mají stačit dva přestupky, pokuty mohou vzrůst až na 75 000 korun

Ministerstvo dopravy připravuje zásadní změny bodového systému i pokut. Za některé zvlášť závažné přestupky bude udělováno až šest bodů a pokuta ve výši až 75 000 korun. V praxi by to znamenalo, že při opakovaném spáchání takovéhoto přestupku by řidič automaticky přišel o řidičský průkaz, uvedl deník MF Dnes.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

V praxi by novinka, kterou připravuje ministr dopravy Dan Ťok (ANO), znamenala, že za některé přestupky by byl jasně stanoven postih. Tím by se skoncovalo s libovůlí policistů, kteří identické porušení předpisů dosud mohou ohodnotit pokutou nebo třeba jen domluvou.

S nejvyššími tresty a pokutami by řidiči museli počítat při jízdě v opilosti s více než promile alkoholu v krvi, při projetí křižovatky na červenou, při vjetí na přejezd, pokud blikají výstražná světla, či při vysokém překročení povolené rychlosti. Například v obci o 40 a více kilometrů.

V těchto případech by řidič automaticky přišel o šest bodů. V případě jízdy pod vlivem alkoholu by pak pokuta mohla dosáhnout až zmiňovaných 75 000 korun. Stejná pokuta by mu hrozila i za odmítnutí dechové zkoušky či jízdu bez řidičáku.

Vyšší pokutu až do výše 10 000 korun by platili rovněž řidiči přistižení při telefonování za jízdy. Až 25 000 korun by pak řidiči mohli zaplatit za ignoraci některé ze zákazových značek, uvedl list.

Návrh ještě musí projít připomínkovým řízením a legislativním procesem.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dan Ťok

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám