Hlavní obsah

Soudy po změně občanského zákoníku rozhodují protichůdně

Právo, pko
Brno

Přestože by měly soudy podobné případy posuzovat stejně, v praxi se tak neděje. Zabránit rozdílným soudním pohledům se snaží Nejvyšší soud (NS) cestou sjednocování judikatury.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Náročná práce čeká na soudce hlavně s novým občanským zákoníkem. Jako první se soudci zaměřili na rejstříkové soudy a jejich výklad zákona o obchodních korporacích a veřejných rejstřících, které s novým civilním kodexem úzce souvisejí.

„Soudy by měly postupovat podle selského rozumu a nekomplikovat společnostem život tím, že se po nich bude vyžadovat něco, co není potřeba,“ konstatoval mluvčí NS Petr Tomíček. Předseda senátu občanskoprávního a obchodního kolegia NS Petr Šuk upozornil, že není možné, aby soudy jinak rozhodovaly v Plzni a jinak v Ostravě. „Našimi závěry se jako červená nit vine snaha o maximálně rozumný výklad, který co nejméně zatíží podnikatelskou sféru,“ prohlásil Šuk.

Změny se dotknou tisíců lidí

NS tak například upozornil, že správní rada může být jednočlenná, že statutárním ředitelem akciové společnosti bez představenstva a dozorčí rady může být i předseda její jednočlenné správní rady nebo že dříve vzniklé společnosti se mohou plně podřídit režimu nové právní úpravy, i když nevyužily přechodnou zákonnou dvouletou lhůtu. NS také došel k závěru, že při vyjadřování souhlasu s převodem podílu ve společnosti s ručením omezeným valnou hromadou nemusí být přítomen notář.

Související téma:

Foto: Igor Zehl, ČTK

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Podle Tomíčka se změny mohou dotknout i stovek tisíců lidí, protože stanoviska občanskoprávního a obchodního kolegia NS se týkají nejen obchodních společností, ale také bytových nebo sociálních družstev.

Reklama

Výběr článků

Načítám