Hlavní obsah

Buďme solidární a jednotní, apeloval v Praze šéf Evropské rady Tusk

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státy Evropské unie musí být solidární a jednotné, jinak nemohou migrační krizi zvládnout. Po úterním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to prohlásil šéf Evropské rady Donald Tusk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijal předsedu Evropské rady Donalda Tuska (vlevo).

Článek

„Musíme mít solidaritu a být v jednotě. Tuto krizi vyřešíme, pouze když budeme v jednotě,“ řekl Tusk.

Tusk ocenil podporu, kterou ČR nabídla Makedonii k ochraně hranic. Podotkl ale, že se nesmí zapomínat na další členské země EU, konkrétně zmínil Řecko. „Musíme jim pomáhat řešit příliv migrantů a zajistit hranice,“ uvedl Tusk.

Premiér Sobotka v úterý zopakoval, že ČR podporuje realizaci dohody s Tureckem. „To, co se odehrává na hranicích mezi Tureckem a Řeckem, je klíčové,“ řekl Sobotka. Zdůraznil, že je důležité zlepšit ochranu vnější schengenské hranice. Požádal proto Tuska, aby se udělalo maximum k urychlenému vzniku společné pobřežní stráže.

Řešil se i Brexit

S českým předsedou vlády se Tusk sešel před jednáním Evropské rady, která se uskuteční ve čtvrtek a v pátek. V pražské Kramářově vile politici řešili kromě uprchlíků i dohodu Velké Británie s EU.

Související témata:

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Sobotka tlumočil stanovisko celé V4, která usiluje o to, aby Velká Británie v EU zůstala. „V návrhu dohody ale vidíme problematické okruhy a chceme o nich jednat v rámci Evropské rady,“ dodal premiér. Problematické jsou podle něj některé návrhy ohledně sociálních dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám