Hlavní obsah

V Praze by mohla vzniknout staronová koalice doplněná o ODS

– Praha

V Praze se rodí další možná podoba nové magistrátní koalice. Vedle ANO, ČSSD a Trojkoalice tvořené lidovci, Stranou zelených a STAN by v ní mohla být rovněž ODS. Po úterním jednání představitelů ANO a sociálních a občanských demokratů to uvedl předseda zastupitelů ČSSD Karel Březina. Pokud by došlo k dohodě, měla by tato koalice 41 z 65 zastupitelů.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ano, je to jedna z možných cest," řekl Březina. Strany se podle něj ale zatím na ničem konkrétním nedomluvily a jednání o možné koalici budou pokračovat. ”V tuto chvíli se stále bavíme o programu," řekl Březina.

Hnutí ANO předalo ČSSD a ODS seznam svých požadavků, za kterých je ochotno vytvořit na magistrátu novou koalici. „Velmi pečlivě si seznam prostudujeme, zatím jsme se s ním seznámili pouze letmo," řekl předseda pražské ODS Filip Humplík. Co konkrétně ANO požaduje, neřekl. Seznam požadavků v uplynulých týdnech předala jednotlivým vyjednávacím týmům také ODS – požaduje například snížení běžných výdajů města nebo změnu způsobu financování dopravního podniku.

Personální otázky a případné složení nové rady zatím strany podle Březiny a Humplíka neřešily. „My jsme žádná jména neřekli a ani jsme žádná nechtěli slyšet. V tuto chvíli jde o to, dostat Prahu ze současné situace," řekl Humplík. Také podle Březiny je nutné nejdříve vyřešit případné programové shody či neshody.

Rada je od října v provizoriu

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice skončila na konci loňského října. Od té doby Praze vládne rada, která nemá většinu a místo 11 členů jich má sedm.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám