Hlavní obsah

V evropské anketě soutěží Tatobitská lípa s romantickým příběhem

Novinky, Aneta Beková

Tatobitská lípa z Českého ráje letos bojuje o prvenství v anketě Evropský strom roku. Společně s dalšími čtrnácti konkurenty nabízí lidem svůj příběh. Ten hraje při hlasování klíčovou roli, řekl Novinkám ředitel organizátorské Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Foto: Lenka Grossmannová

Tatobitská lípa, které se také přezdívá tisíciletá.

Článek

Lípa se na podzim 2015 s více než 11 tisíci hlasy stala Stromem roku České republiky a postoupila tak do evropského kola. Hlasování probíhá do 29. února zde.

Nominované stromy se většinou pojí s nějakým příběhem. Tatobitská lípa byla podle pověsti zasazena Kiliánem a jeho milenkou Hedvikou. Kilián prohlásil: „Ať nekácí, kdo nezasadil“. Když strom po mnoha letech chtěli dřevorubci pokácet, z koruny se ozvalo: „Nesázel jsi, nekácej“. Lípa tedy byla zachráněna. V její dutině se také kdysi nacházela lavička, dokud ji bouře nezlomila.

Peníze i ošetření

„Příběh vždycky hraje roli, je to tak trochu milenecký strom, což se hodí do tohoto valentýnského období,“ přiblížil Novinkám Kundrata. Lípa, která je podle odhadů 650 let stará, se může v případě výhry dočkat také finančního příspěvku od dobrovolníků nebo péče jako ořezání, ošetření a podobně. Přispívat mohou lidé na výše uvedeném odkazu.

Český strom bojuje v anketě se čtrnácti konkurenty z ostatních evropských zemí. Pokud jej Češi dostatečně podpoří a lípa vyhraje, stane se poprvé v historii vítězným českým stromem v silné konkurenci. V minulých letech se české stromy umisťovaly většinou na pátých či šestých místech.

Anketa na evropské úrovni vznikla před pěti lety na základě úspěšné české celorepublikové soutěže. „Každým rokem se nám víc daří koncept šířit do celé Evropy, v prvním roce se přihlásilo asi jen pět zemí,“ dodal Kundrata. Vítěz bude slavnostně vyhlášen 20. dubna v Bruselu. Soutěž pořádá Environmental Partnership, jejímž členem je právě Nadace Partnerství.

Výběr článků

Načítám