Hlavní obsah

Pelikán: Postupovali jsme správně, stíhat Fajáda v ČR nešlo

Právo, Radim Vaculík

Vedení opoziční TOP 09 v čele s předsedou Miroslavem Kalouskem v pátek ostře napadlo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) kvůli jeho rozhodnutí nevydat do USA Libanonce Alího Fajáda drženého do minulého týdne v české vazbě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Kalousek v této souvislosti označil takové jednání za nezákonné. Pelikán a jeho náměstek Petr Jäger pro mezinárodní a ústavněprávní sekci to však razantně odmítli.

„Vláda porušila vlastní zákon, konkrétně trestní zákon. V něm je totiž stanoveno, že pokud ČR odmítne vydat cizího státního příslušníka, je povinna věc předložit svým orgánům činným v trestním řízení a postupovat tak, jako by daný trestný čin byl spáchán v naší jurisdikci,“ vydala TOP 09 oficiální stanovisko.

Připomněla, že Fajád byl obžalován z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout podporu teroristické organizaci.

„Tyto skutky jsou trestné i u nás, a proto měl ministr spravedlnosti pouze dvě legální možnosti – Alího Fajáda buď vydat naším spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území ČR. Propuštění Alího Fajáda bylo nejenom nezákonné, ale ve svém důsledku ohrozilo i bezpečnost všech občanů České republiky,“ uvedla TOP 09.

Právě Pelikán podle TOP 09 ohrozil bezpečnost a důvěru ČR a zástupci této strany se proto obrátili na pražské městské státní zastupitelství, aby zvážilo, zda se někdo nedopustil zneužití pra-vomoci úřední osoby či jiného trestného činu.

Platí „vydat nebo soudit“?

Názor opozičních zákonodárců podpořil ve své analýze na serveru Hlídací pes i právník Aleš Rozehnal. Česko tím, že nevydalo Fajáda do USA a nechalo ho i s dalším Libanoncem, Chalídem El Marábím, odletět do Bejrútu, podle něj porušilo jak vlastní zákon, tak i mezinárodní právo.

„V našem trestním zákoně se totiž uplatňuje zásada ‚aut dedere aut iudicare‘ neboli ‚vydat nebo soudit‘. Pokud ČR odmítne vydat cizího státního příslušníka, je povinna jeho věc předložit svým orgánům činným v trestním řízení a postupovat, jako by byl předmětný trestný čin spáchán v naší jurisdikci,“ napsal na webu Rozehnal.

Spojené státy (...) nestojí o to, abychom ho stíhali tady
ministr Robert Pelikán

Pro trestní stíhání nevydaného cizince v ČR by podle ministerstva musely být splněny tři podmínky určené trestním zákoníkem.

První stanoví, že čin musí být trestný i podle českého práva. Druhá, že pachatel byl dopaden na českém území a nebyl vydán k trestnímu stíhání cizímu státu. Třetí říká, že stát, který žádal o vydání, musí požádat o provedení trestního stíhání pachatele v ČR. A podle Pelikána i Jägra všechny podmínky splněny nebyly.

„Zmíněná zásada vydat nebo soudit existuje, ale uplatňuje se, pouze pokud je zakotvena v příslušné mezinárodní smlouvě. Tady se postupovalo podle smlouvy o vydávání, kterou máme s USA, a v té tato zásada není, protože Spojené státy nestojí o to, aby se uplatňovala,“ vysvětlil v pátek Právu ministr.

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Doplnil, že český trestní zákoník i přesto skutečně možnost zahájit prověřování a následně i stíhání takového člověka má, ale za podmínky, že o to požádá daný stát, který žádal o jeho vydání a kde je dotyčný stíhán doteď.

„A Spojené státy to neudělaly a ani neudělají, protože oni nestojí o to, abychom ho stíhali tady,“ řekl v reakci na tvrzení TOP 09 ministr Pelikán.

Žalobci nic nenašli

Česko tedy podle něj žádnou povinnost stíhat Fajáda nemělo. Mohlo by prý ale z vlastní iniciativy prověřit jeho činy, pokud by dospělo k nějakému důvodu z hlediska našeho trestního práva, že se něčeho podezřelého dopustil, ale to je prý věcí příslušného státního zastupitelství.

„A pokud mi je známo, Městské státní zastupitelství v Praze to z pilnosti řešilo a posoudilo, jestli ho má, či nemá stíhat, a neshledalo důvod k zahájení trestního stíhání, tedy že ty informace, které máme k dispozici, neopravňují to zahájit,“ upřesnil pro Právo ministr.

„Pánové nebyli teroristi, byli to obchodníci se zbraněmi. To by panu Kalouskovi mělo být sympatické, má mezi nimi spoustu kamarádů,“ podotkl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chálid el Marábí

Doplnil, že co se týká Fajáda, minulý týden pouze rozhodl, že nevyhoví žádosti o jeho vydání do USA, a pak rozhodoval příslušný pražský městský soud, který nařídil okamžité propuštění Libanonce i jeho zadržovaného krajana Chalída El Marábího z vydávací vazby.

Že poté oba ještě týž den odletěli do Bejrútu, to už prý nebyla věc ministerstva spravedlnosti.

„My jsme nikoho do žádného Bejrútu nevezli. Vrátili jsme mu jeho civilní věci a řekli: támhle jsou dveře, nic víc. Z něj se stal svobodný člověk, a co dál udělal, to už je jeho věc,“ dodal Pelikán a zároveň popřel dřívější mínění médií, že by Fajáda odvezla na letiště eskorta Vězeňské služby ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám