Hlavní obsah

Poslanci rokovali o migrační krizi, k ničemu se nedobrali

Novinky, zpe, jas
Aktualizováno

Sněmovna se v pátek vrátila k jednání o postoji vlády k otázkám migrační krize. K žádnému výsledku se však poslanci ani po třech hodinách debat nedobrali a schůzi před polednem ukončili. Další je plánována na březen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola

Článek

Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola na úvod jednání představil návrh usnesení, které lidovci připravili spolu s ČSSD a TOP 09. Vláda by podle něj měla podporovat návrh na zřízení společné evropské pohraniční a pobřežní stráže a zasadit se o zajištění hranic Schengenu.

Podle návrhu by ČR měla znovu odmítnout trvalý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků. Odmítnutí trvalého relokačního mechanismu podpořili poslanci již loni na podzim.

Usnesení konstatuje rovněž znepokojení nad tím, že se Unii nedaří omezit příliv migrantů. Všímá si rovněž nárůstu sexuálního násilí ze strany části migrantů pobývajících na území EU.

Poslankyně ODS Miroslava Němcová v reakci připomněla, že Sněmovna přijala již několik usnesení k migrační krizi, v nichž vládě uložila, aby poslance informovala. Němcová dodala, že není důstojné, aby se Sněmovna doprošovala vlády plnění uložených úkolů.

„Chápu, že usnesení je kompromisem, ale vládě to nijak konkrétní mandát nedává, nepovažuji to za usnesení, které by nás posunulo dál,” dodala k návrhu Němcová. Po konkrétnějších plánech volal i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na jednání k migrační krizi.

Předseda SPD Tomio Okamura odmítl v diskusi hovořit o uprchlících, neboť se podle jeho slov jedná o nelegální migranty.

Zaorálek: Naše pozice je jasná

Kritiku opozice odmítl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který konstatoval, že pozice vlády je zcela jasná a stojí na udržení Schengenu, ustavení funkční politiky migrace, snížení migračního tlaku do Unie a deeskalace napětí mezi všemi zapojenými stranami.

Připomněl, že pro Unii je důležité, aby v případě, že některá země není schopna zvládnout ochranu vnější schengenské hranice, mohla být takováto „díra“ společnými silami zalepena. „To je pozice ČR,” dodal ministr, který v minulých dnech navštívil hranici mezi Řeckem a Tureckem a poslancům referoval i o svých zkušenostech.

K zapojení NATO do boje proti převaděčům v Egejském moři ministr připomněl, že podle jeho informací bude mise Aliance monitorovací.

Opozici Zaorálkovo vystoupení neuspokojilo a poslanci neskrývali rozladění nad tím, že ministr krátce na to odjel na bezpečnostní konferenci do Mnichova.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, která seznámila Sněmovnu se stanoviskem své strany, hájila EU a upozornila, že její rozvrat by znamenal naše pohlcení Ruskem.

Před 12. hodinou poslanci jednání přerušili a následně vyřadili ze schůze všechny neprojednané body včetně zprávy o migraci. Schůze tím byla ukončena.

Zeman: „Neintegrovatelná migrace”

O uprchlické krizi se v pátek ve slovenské Bratislavě zmínil i prezident Miloš Zeman. Na konferenci o sociální demokracii v 21. století prohlásil, že mezi migranty jsou i džihádisté, kteří mohou vytvořit spící buňky připravující teroristické akce.

Mluvčí Jiří Ovčáček pak prezidenta na Twitteru citoval s tím, že podle Zemana „islámská migrace není integrovatelná do evropské kultury”.

Zeman také v Bratislavě kritizoval Evropskou unii za snahu přerozdělovat uprchlíky podle kvót.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference strany KDU-ČSL ve Sněmovně. Na snímku Jan Bartošek, Ondřej Benešík, Jiří Mihola, Jaroslav Klaška, Pavel Bělobrádek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám