Hlavní obsah

Vše, co jsem popsal, mohu doložit, říká Martin Herzán, obviňovaný ze lží o migrantech

Novinky, Barbora Zpěváčková

Bývalý člen výboru Rady vlády pro lidská práva a policista Martin Herzán popsal před týdnem v Právu a na Novinkách.cz své znepokojující šestitýdenní zkušenosti z přelomu roku v táboře Dobova. Zkušenosti, jak přes slovinsko-chorvatskou hranici pronikají do Evropské unie radikální islamisté. Vzápětí byl obviněn řadou lidskoprávních aktivistů ze lži.

Foto: archiv Martina Herzána

Martin Herzán při přebírání ceny Český patriot

Článek

Odvolávají se přitom na vyjádření slovinské policie, která Herzánovo svědectví zpochybňuje nebo bagatelizuje. Místopředseda Strany zelených Michal Berg dokonce podal na Herzána a server Novinky.cz trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy.

Martin Herzán se proto ve středu setkal s redaktory Práva a Novinek.cz, aby jim předložil důkazy, že jeho zveřejněné informace nebyly ani zavádějící, ani lživé.

„Za informacemi ze svého článku si stojím, vše mohu doložit. Dál se k nim ale nebudu do tisku vyjadřovat,“ prohlásil ve středu Herzán, který je ve služebním poměru u policie.

Redaktoři si však mohli prohlédnout fotografie zbraní, které čeští policisté uprchlíkům ve Slovinsku zabavili. Kromě ostrých břitev a žiletek pašovali migranti do Evropy zavírací nože, boxery, ale také podomácku vyrobené nunčaky, baterku, ve které je ukrytý paralyzér, nebo zapalovač s ukrytým nožem.

O zabavených zbraních ostatně mluvil i velitel prvního kontingentu českých policistů ve Slovinsku David Předota. V rozhovoru pro server Aktuálně v polovině prosince uvedl: „Potíž ze začátku byla i v tom, že jsme prohlíželi jen dospělé osoby. A uprchlíci rychle zjistili, že se děti neprohlížejí, a veškeré zbraně – nože, žiletky, zapalovače – proto dávali jim.“

Slovinská policie přitom popírá, že by byla nalezena jakákoli zbraň.

„Policisté občas zabavují malé předměty – zapalovače, nůžky, žiletky, nože nebo otvíráky. Zabavené nože jsou zpravidla malé kapesní, vhodné pro přípravu jídla,“ citovala odpověď slovinského ministerstva vnitra komunita Pomáháme lidem na útěku.

Fotky z mučení

Herzán minulý týden v článku také napsal, že policisté našli v mobilních telefonech běženců brutální fotografie z mučení a vražd.

I o tom se redaktoři mohli přesvědčit. Policisté totiž některé snímky z mobilů běženců ofotili.

Uprchlíci tak měli v telefonech uložené například obrázky rozsekaných lidských těl nebo fotku z brutální popravy, při které někdo podřezává mladému muži krk. Na dalším ze snímků pózuje muž v maskáčích s kalašnikovem v ruce a nožem v ústech.

Čeští policisté ve Slovinsku zadrželi tytéž muže, kteří na některých z fotografií na mobilních telefonech sami pózovali se zbraněmi v ruce

Mimoto si uložili i video, které zachycuje, jak maskovaná osoba surově bije muže vysvlečeného donaha.

Mnoho migrantů podle vyjádření Slovinců vypovědělo, že „záběry přinášejí jako důkazy o zvěrstvech, která se dějí v jejich zemích“.

„Tato videa a fotografie sloužily jako důkazy o důvodném útěku ze země původu,“ sdělilo jejich vnitro.

Problém však je, že čeští policisté ve Slovinsku zadrželi tytéž muže, kteří na některých z fotografií na mobilních telefonech sami pózovali se zbraněmi v ruce. Herzán také poukázal na to, že při registraci uprchlíků se vůbec neověřují údaje.

V Řecku běžencům například podle něj vystavují doklady, do nichž většině napíšou, že se narodili 1. ledna. Herzán redaktorům Práva a Novinek.cz ukázal i několik fotokopií dokumentů, na nichž bylo vždy právě takové datum narození.

Anketa

Myslíte si, že se v české společnosti vyhrocují nálady v souvislosti s uprchlickou krizí?
Ano
94,6 %
Ne
5,4 %
Celkem hlasovalo 9824 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám