Hlavní obsah

Zacpali jste nám hubu a znásilnili jednací řád, kritizuje opozice

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní koalice znásilňuje podle předsedy ODS Petra Fialy jednací řád dolní komory parlamentu. Vadí mu, jakým způsobem ukončila rozpravu o návrhu elektronické evidence tržeb (EET). Opoziční ODS spolu s TOP 09 se chce obrátit k Ústavnímu soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek s předsedou ODS Petr Fiala

Článek

„Dnes je opravdu černý den pro české živnostníky i českou parlamentní demokracii. Byla porušena tradice českého parlamentarismu a porušen zákon,“ uvedl Fiala. Koalici vytýká, že neumožnila některým poslancům přihlášeným do diskuse promluvit na plénu.

„Je neakceptovatelný způsob, jakým vládní většina znásilňuje jednací řád v Poslanecké sněmovně,“ prohlásil lídr ODS.

Průběh středeční mimořádné schůze sledujeme on-line:
ON-LINE: Jednací maratón skončil, poslanci hlasují o EET

Strana prý udělá vše pro to, aby zákon nevstoupil v platnost. Obrátí se na Ústavní soud. Fiala slíbil, že pokud se jeho strana dostane do vlády, zruší jak zákon o elektronické evidenci, tak kontrolní hlášení u DPH, které platí od letošního ledna.

Kalousek: Ucpali jste poslancům hubu

To, že koalice ukončila rozpravu k EET i přesto, že v diskusi nevystoupili někteří přihlášení poslanci, rozčililo i předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Těchto 16 mých kolegů nemělo možnost uplatnit své právo i přesto, že jim bylo dříve právo v podstatě přislíbeno. Dnes v 11 hodin zcela nezákonným způsobem koalice řekla mým kolegům: Vy nemáte žádné právo. Ucpali hubu 16 nepohodlným poslancům. Je to v rozporu s demokracií,“ řekl šéf topky.

Reklama

Výběr článků

Načítám