Hlavní obsah

Iráčtí uprchlíci přesídlí do Smilovic na Frýdecko-Místecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři desítky křesťanských uprchlíků z Iráku budou dočasně ubytovány ve středisku Karmel ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku. Ve středu to uvedl mluvčí Nadačního fondu Generace 21 Martin Frýdl. Fond projekt přesídlení uprchlíků organizuje. Celkem by mělo do ČR přejít 153 Iráčanů. Část z nich nyní pobývá v rekreačním středisku Okrouhlík u Jihlavy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

První skupina křesťanských uprchlíků z Iráku přistála 24. ledna v Praze.

Článek

"Všechno se teď připravuje. Lidé by měli přijet v horizontu jednoho až dvou týdnů, pravděpodobně to upřesníme zítra (ve čtvrtek), protože se to stále vyvíjí. Řešíme jejich povolení k opuštění Iráku, letenky a tak dále," uvedl Frýdl. Podle něj nadace v místě spolupracuje se Slezskou diakonií, která se bude o uprchlíky starat. Lidé by v zařízení měli strávit zhruba dva měsíce a následně by měli začít pobývat v bytech, které pro ně zajistí nadace.

Rodinám se po příjezdu do Smilovic začnou věnovat čeští učitelé a sociální pracovníci, kteří je budou učit česky a zároveň jim budou nápomocni při aklimatizaci a začleňování do společnosti.

"Slezská diakonie je charitativní organizace, která vždy pomáhá lidem v krizi a je nápomocna všude tam, kde je potřeba. Příchozí křesťanské rodiny se ocitly v nouzi a v naší zemi mají šanci nalézt nový domov a začít nový život v bezpečí. Chceme jim pomoci tuto šanci využít," uvedla ředitelka Slezské diakonie Zuzana Filipková.

Starosta Smilovic Miroslav Nogol řekl, že na příští pondělí svolal v obci zastupitelstvo, kde by se o ubytování uprchlíků v obci mělo hovořit.

Obec se bojí možného útoku extremistů

"Dozvěděl jsem se to v pondělí, kdy jsem měl schůzku se Slezskou diakonií. Svolal jsem na (příští) pondělí zastupitelstvo. Beru to tak, že lidem je důležité pomoci. Věřím, že to jsou lidé prověření a nemělo by hrozit nějaké nebezpečí," uvedl starosta.

Větší obavy má spíše z toho, aby se středisko nestalo terčem extremistů. "To je horší, já věřím, že naši lidé jsou soudní. Tady nejsou špatní lidé, je nás jenom 760, ale mám větší obavy z toho vnějšího tlaku," podotkl Nogol.

Příjezdem uprchlíků už se zabývali i radní nedalekého Třince. "Pro nás je velmi důležitá a podstatná informace, že se jedná o křesťany, kteří vyznávají podobné hodnoty jako my, a že jsou to rodiny s dětmi, které prošly bezpečnostními prověrkami a zdravotními prohlídkami. Proto považujeme podání pomocné ruky lidem v nouzi za potřebné. Jestli se v budoucnu někteří z nich začlení do života v našem městě, nebo si pro svůj další život zvolí jiné místo v ČR, ukáže čas," uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám