Hlavní obsah

Česko má unikátní přístroj k zobrazování živých organismů

– Praha
Právo, Václav Pergl

V České republice mají na 1. lékařské fakultě UK v Praze od úterý unikátní přístroj k zobrazování živých organismů pomocí paramagnetických částic. Jde o třetí komerční instalaci této technologie ve světě a první za hranicemi Německa, kde byla vyvinuta. Lékaři ji přirovnávají k objevu rentgenových paprsků. Přístroj bude pracovat v nově otevřeném Centru pokročilého preklinického zobrazování.

Foto: archiv 1. LF UK

Tak vypadá unikátní přístroj na 1. lékařské fakultě UK v Praze.

Článek

„Náklady na vybudování centra včetně nákupu technologií představují přibližně 136 miliónů korun,“ řekl v úterý Právu děkan uvedené fakulty profesor Aleksi Šedo. Nová technologie zobrazování organismu pracuje na základě tzv. paramagnetických částic. To znamená, že umožňuje sledovat v reálném čase procesy uvnitř organismu pomocí tzv. špiónů neboli magnetických částic. Například nádorové bujení.

Zájem je i ze zahraničí

Metoda má podle profesora Šeda výhodu v tom, že špióni tělu nijak neuškodí, na rozdíl od současných zobrazovacích metod, které s sebou nesou určitá rizika a zatěžují pacienta kupříkladu radioaktivním či rentgenovým zářením. Centrum bude sloužit pro výzkum, který je nutný pro vývoj nových léčiv, ale neodehrává se ještě na pacientech.

Umožní komplexní vyšetření malých laboratorních zvířat také řadou dalších zobrazovacích metod. Získané obrazy je možné vzájemně sloučit. „Zjistíme tak mnohem více informací o pozorovaném objektu zájmu. Takováto multimodální vyšetření obvykle zahrnují překryv maximálně tří až čtyř metod, v našem centru je však bude možné sloučit až ze šesti různých,“ soudí vedoucí uvedeného centra doktor Luděk Šefc.

Novou technologií bude v současné době možné sledovat myši, v budoucnu by měla být použitelná pro lidi. „Odhadujeme, že pro humánní medicínu, tedy pro lidi by přístroj měl být k dispozici v řádech let,“ soudí Šefc. O spolupráci s centrem již projevily zájem firmy z Německa, Švýcarska, Kanady a dalších zemí. Vědci totiž očekávají od nové technologie v budoucnu velký klinický přínos.

Reklama

Výběr článků

Načítám