Hlavní obsah

Světová výstava Titanic připlula do Prahy, lidé mohou přímo na palubu

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vstoupit na palubu legendárního Titaniku, nahlédnout do kajut, jídelního oddílu, chodeb, můstku a dalších částí slavné lodě mohou všichni návštěvníci výstavy Titanic. Ta začíná ve středu a potrvá do konce června. Na zájemce čeká na výstavišti v pražských Letňanech více než 200 exponátů vylovených přímo z vraku svého času největšího osobního parníku na světě.

Titanic připlul do Prahy. Výstava nabízí více než 200 exponátů vylovených z vraku lodiVideo: Novinky

 
Článek

Návštěvníci uvidí mezi artefakty například osobní předměty cestujících, jako jsou kabelky, šperky či části oděvů, nebo součásti lodi, nábytek, lodní přístroje, píšťaly a mnoho dalšího. Hodnota těchto věcí je astronomicky vysoká, o čemž svědčí i nedávná světová aukce, ve které byl jídelní lístek z Titaniku vydražen za přibližně tři milióny korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Umývadlo z potopeného Titaniku, které si návštěvníci mohou na výstavě prohlédnout.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Každý návštěvník obdrží vlastní palubní lístek se jménem skutečného pasažéra z Titaniku. Na konci expozice se dozví, zda osoba s jeho jménem katastrofu přežila nebo ne.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Modelky pózují v salónku Titaniku.

„Když expozice vznikala, dávali ji dohromady vědci, historici a restaurátoři z celého světa,” přiblížila kurátorka výstavy Květa Havelková. V Praze instalace expozice trvala necelé čtyři týdny, na práci se podílelo více než 100 zaměstnanců.

Titanic byl ve své době největší osobní parník světa, který patřil společnosti White Star Line. Byl určen pro přepravu osob mezi  Evropou a Severní Amerikou. Kapacitu měl přibližně 2500 cestujících. Ztroskotal ve vodách během své první plavby 15. dubna 1912. Zahynulo na něm přes 1500 lidí.

„Celkový převoz a uskladnění exponátů byly velmi náročné, musely být ve speciálních kufrech, kde je stálý tlak, teplota i vlhkost vzduchu. Tím, že je výstava doplněna i věrnými rekonstrukcemi hotelových chodeb ke kajutám či nábytkem, musela se převážet mnoha kamióny,“ dodala Havelková.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Původní jídelní servis na výstavě Titanic

Výstava vypráví konkrétní příběhy a osudy pasažérů, například slovenských bratrů, kteří na Titaniku cestovali se svým otcem. Ten cestu nepřežil, avšak dvojčata docestovala až do New Yorku. Jejich fotografie obletěla svět a dostala se až k jejich matce zpět do Evropy.

Byla by to jen běžná loď

„Titanic měl sloužit zhruba 25 až 30 let. Kdyby ke katastrofě nedošlo, pravděpodobně by vydržel stejně jako sesterská loď Olympic, ale asi bychom o něm málokdy slyšeli. Pravděpodobně bychom o něm věděli jen z učebnic, že někdy nějaký Titanic existoval a že to byla ve své éře největší a nejluxusnější loď,“ uvedl odborník na Titanic Ondřej Vrkoč.

Foto: Petr Horník, Právo

Na výstavě je k vidění přes 200 předmětů z potopeného parníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám