Hlavní obsah

Za unesené Češky v Pakistánu zaplatilo Česko 145 miliónů korun

• Aktualizováno

Za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly uneseny v Pákistánu, zaplatila Česká republika šest miliónů dolarů (zhruba 145 miliónů korun), uvedl týdeník Respekt. Částka tak výrazně převyšuje dřívější spekulace, které se zmiňovaly pouze o dvou miliónech dolarů. Češky se zpátky domů dostaly loni v březnu po dvou letech v zajetí.

Foto: Anadolu

Záběr propuštěných Češek zveřejněný agenturou Anadolu

Článek

Rozhodnutí, že stát za Humpálovou a Chrásteckou zaplatí, padlo ještě za vlády Jiřího Rusnoka. Mezi tehdejšími ministry sice panovaly obavy, zda zaplacení výkupného nepovede k nebezpečnému precedentu, nakonec podle Respektu převážila starost o životy mladých žen. Předsednictvo Bezpečnostní rady státu tehdy určilo konečný vyjednávací strop na deset miliónů dolarů za obě Češky. Vyjednávání s únosci poté převzal současný kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD).

"Únosci žádali nejprve dvacet miliónů dolarů, částku pak snižovali. Ve finále přijalo předsednictvo Bezpečnostní rady státu rozhodnutí, že konečná suma bude šest miliónů dolarů za obě ženy," napsal týdeník.

Peníze byly podle Respektu uvolněny z rezervy ministerstva financí a dostala je civilní rozvědka. Odtud pak putovaly dál až do rukou únosců. Klíčovou roli v obchodu sehrála turecká humanitární organizace IHH, která má vazby na různé militantní skupiny v regionu.

Jedna z dívek se prý chtěla k únoscům vrátit

Obě ženy se s návratem do svobodné reality vyrovnaly odlišně. Zatímco Chrástecká podle médií pracuje v jedné z neziskových organizací v Kladně, Humpálová údajně převzala islámskou víru svých věznitelů. Podle tajných služeb se loni na podzim zřejmě pokusila ke svým únoscům vrátit, byla však zastavena na turecké hranici a poslána zpět do Česka, tvrdí Respekt. Zpravodajci považovali její cestu za bezpečnostní riziko, neboť by se podle nich mohla v regionu radikalizovat.

V poslední době se dostal do centra pozornosti jiný případ unesených Čechů. Pět mužů zmizelo loni v létě v Libanonu, do republiky je vládní speciál přivezl tento čtvrtek. V ten samý den opustil českou vazbu libanonský občan Alí Fajád, kterého Spojené státy podezírají ze spolupráce s teroristy a žádaly Prahu o jeho vydání.

I když české úřady dohodu o výměně popíraly a tvrdily, že s teroristy neobchodují, spojitost obou případů připustil ministr obrany Martin Stropnický. Podmínkou návratu pětice Čechů podle něj bylo, aby Fajád neskončil v rukou Američanů. Spojené státy rozhodnutí o nevydání Fajáda tvrdě kritizovaly, podle nich jen povzbudí zločince a teroristy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám