Hlavní obsah

Útočníci napadli na demonstraci přenosový vůz ČRo. Policie prý nereagovala

Praha

Český rozhlas (ČRo) požádá Policejní prezidium o prošetření incidentu, který se stal během sobotní demonstrace proti islámu na Hradčanském náměstí v Praze. Během shromáždění několik agresivních útočníků opakovaně napadlo jeho přenosový vůz, ale přítomní policisté na žádost o pomoc podle rozhlasu nereagovali. V nedělním prohlášení to uvedl mluvčí veřejnoprávního rozhlasu Jiří Hošna.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Policisté dohlížejí na demonstranty. Ilustrační foto

Článek

"Nemám v této chvíli žádnou informaci, že by policisté při sobotním bezpečnostním opatření jakkoliv pochybili. Jestli ale někdo takovou informaci má, tak žádáme, aby se obrátil na kontrolní orgány policie, které se tímto podnětem budou zabývat a prošetří ho," řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Útočníci se podle Hošny násilně dobývali dovnitř přenosového vozu, pokusili se narušit vysílání rozhlasu a nakonec odpojili elektrocentrálu. "Redaktor Českého rozhlasu v této vypjaté situaci požádal o zakročení nedaleko stojící hlídku Policie ČR. Místo pomoci se však setkal s odmítavým a přehlíživým postojem přítomných policistů," uvedl mluvčí veřejnoprávního rozhlasu.

Na Hradčanském náměstí se sešlo na 3000 lidíVideo: Novinky

Na Hradčanském náměstí v Praze se sešlo v sobotu odpoledne na 3000 lidí na shromáždění, které svolal Blok proti islámu a hnutí Úsvit. Další shromáždění proti migraci, islámu, vládní politice či EU se konala také na Loretánském a Václavském náměstí.

V centru Prahy se sešli i lidé, kteří chtěli naopak vyjádřit solidaritu uprchlíkům.

Policisté museli oba tábory na několika místech metropole oddělovat, řešili několik potyček a incidentů. Podezírá celkem 17 lidí ze spáchání přestupku, řekl v neděli Daněk. Jednadvacetiletý muž, který během demonstrace na Loretánské náměstí vystřelil do vzduchu z pistole na poplašné náboje, mohl spáchat trestný čin výtržnictví. [celá zpráva]

Policie zadržela na Hradčanském náměstí jednoho z demonstrantůVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám