Hlavní obsah

Žena po transplantaci srdce porodila dceru

Právo, Miroslav Homola
Brno

Jednatřicetiletá žena, které před 19 lety transplantovali srdce na základě vrozeného onemocnění srdečního svalu, porodila v pondělí císařským řezem ve fakultní nemocnici Brno - Bohunice. Matka i dcera jsou zdravé. Jde teprve o druhý porod ženy s cizím srdcem u nás, ve světě je těchto případů pouze několik desítek.

Foto: Profimedia.cz

Fakultní nemocnice Brno

Článek

„Matka, které bylo v době transplantace pouhých 12 let, je v České republice teprve druhou ženou s transplantovaným srdcem. Byla operována v našem centru profesorem Janem Černým. Je to opravdu unikátní a máme z toho velkou radost,“ informoval v pátek Právo ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) Brno Petr Němec.

Posttransplantační období probíhalo podle Němce u mladé ženy nekomplikovaně. Po celou dobu byla pacientka pod dohledem lékařů CKTCH a žila normálním kvalitním životem, vystudovala střední školu. Gravidita pacientek je přitom po transplantaci srdce podle lékařů vysoce riziková.

Žena je pod bedlivým dohledem

„Matka je po dobu těhotenství ohrožena tzv. odhojením srdce, problém pokračuje i časně po porodu. Důvodem je nutnost vysazení některých léků proti odhojení, tedy léků, které užívá po transplantaci, které mohou působit toxicky na plod. Proto se těhotenství po transplantaci obecně nedoporučuje,“ vysvětluje Marie Ošmerová, ošetřující lékařka šťastné maminky, která je samozřejmě pod bedlivým dohledem specialistů i nyní po porodu.

V celém světě bylo úspěšných porodů u žen s darovaným srcem pouze několik desítek. Během těhotenství je nutné pečlivé sledování pacientky, úzce spolupracuje několik odborníků - kardiolog, gynekolog i porodník. Nejdůležitější je monitoring funkce transplantovaného srdce.

V České republice se první dítě pacientce po transplantaci srdce narodilo v roce 2011. Pacientka byla dva roky po transplantaci a narodila se jí také dcera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám