Hlavní obsah

Fajád v letadle do Libanonu neseděl

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Libanonec a údajný agent tamní vojenské tajné služby Alí Fajád nebyl na palubě letadla, které ve dvě hodiny odpoledne zamířilo do Bejrútu vyzvednout pětici propuštěných českých občanů. Právu to ve středu odpoledne potvrdil Fajádův obhájce Vladimír Řičica.

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Článek

Řičica uvedl, že byl za klientem v pankrácké vazební věznici a v ní je prý cizinec nadále. Libanonec měl být přitom součástí výměny za propuštěné Čechy, což Právu potvrdily hned tři na sobě nezávislé zdroje z českých bezpečnostních kruhů.

Nyní rovněž není jasné, kdy k jeho předání do vlasti a následnému odletu Čechů domů dojde.

„Je to asi půl hodiny, co jsem opustil brány pankrácké věznice, kde jsem byl s tlumočníkem a setkal se s klientem, panem Fajádem. Na žádném letišti ani nikde jinde tedy nebyl a žádné jiné oficiální informace nemám,“ řekl Právu ve středu zhruba v 17.30 advokát.

Vojenský speciál do Libanonu přitom odletěl už o tři a půl hodiny dříve. Podle České televize přistál v Bejrútu po 19. hodině. [celá zpráva]

Výměna za unesené Čechy

Libanonec měl být součástí výměny za pět Čechů, kteří byli loni uneseni v Libanonu. Ti, podle informací Práva, padli do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla Fajáda získat zpět z České republiky. Fajád měl pracovat pro libanonskou tajnou službu. [celá zpráva]

Jedním z hlavních důvodů cesty skupiny do nebezpečné destinace byla údajná možnost získat informace o jiném uneseném Čechovi, Pavlu Hrůzovi, který zmizel o pár měsíců dříve v Libyi. Mezi pěticí účastníků výjezdu byl i důstojník Vojenského zpravodajství Martin Psík, který prý dostal pátrání po Hrůzovi na starost.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Pro Čechy držené sedm měsíců v Libanonu odletěl ve středu odpoledne z letiště v pražských Kbelích speciál. Předání mělo proběhnout už ve středu, popřípadě ve čtvrtek. [celá zpráva]

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) neuvedl, zda Češi byli propuštěni za Fajáda, či za peníze. „S teroristy neobchodujeme. Taková je naše pozice dlouhodobě,“ řekl stroze Zaorálek.

Libanonce Alího Fajáda na žádost USA zatkla česká policie pro podezření z obchodu se zbraněmi. Spojené státy usilují o Fajádovo vydání z ČR. Pražský městský soud povolil, aby byl Fajád společně se dvěma dalšími muži podezřelými z terorismu vydán. To posléze potvrdil i pražský vrchní soud. Konečné rozhodnutí je na ministru spravedlnosti. Fajád podle všeho do USA nakonec vydán nebude a poputuje do Libanonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Fajád bude za pár hodin v letadle do Libanonu

Pondělní propuštění pětice Čechů unesených v červenci v Libanonu je skutečně jakýmsi diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka...

Výběr článků

Načítám