Hlavní obsah

Azylanti dostanou nabídku 20 hodin školení o demokracii

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak pomoci cizincům, kteří požádají v ČR o azyl a doplňkovou ochranu, aby se lépe a rychleji zapojili do společnosti? Už nyní pro ně ministerstvo školství pořádá bezplatné kurzy češtiny. Od letoška dostanou ještě možnost vzdělávat se i v principech demokracie, poučit se o českých zákonech, právech a povinnostech občanů, o kultuře i o problematice soužití menšin.

Foto: Jana Pechová, Právo

Skupina uprchlíků v zařízení u Jihlavy se učí česky.

Článek

Vláda o této nabídce rozhodla koncem loňského roku, a proto ministerstvo školství právě připravuje veřejnou zakázku na pořádání kurzů za 15 miliónů na tři roky. Začít by se s nimi mohlo v červenci.

„Jsme v mimořádné situaci a je nutné věnovat pozornost tomu, aby ti lidé, kteří tu budou žít a budou se integrovat, dobře rozuměli našemu demokratickému právnímu řádu, právu, poměrům, kultuře,“ řekla Právu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dvacetihodinový kurz doplní již běžící výuku českého jazyka, která trvá 400 vyučovacích hodin.

Podle ministerstva během této doby mají cizinci, kteří požívají v ČR mezinárodní ochrany, získat „základní vhled do problematiky utváření a rozvíjení demokratických vědomostí a postojů, dodržování lidských práv a svobod, pochopení významu řádu, pravidel a zákonů pro fungování společnosti, výchovy odpovědného člena společnosti“.

Znalosti jazyka jsou pro cizince výhodou, a o kurzy češtiny je proto  zájem. Bude ale stejný zájem o české reálie, které jsou zatím v omezeném rozsahu součástí jazykových kurzů? Jak uvedla Valachová, původně se zamýšlelo, že by tento doplňkový kurz byl pro azylanty povinný.

Témata kurzu
kořeny a zdroje evropské civilizace a kultury
klíčové mezníky evropské historie
evropská integrace
instituce Evropské unie a jejich fungování
čtyři svobody a jejich dopad na život jedince

„V diskusi vlády to bylo vnímáno jako povinnost, která má jít ruku v ruce z hlediska úspěšného integračního procesu připravenosti začlenění do společnosti,“ řekla.

Nakonec se ale rozhodlo, že kurz bude nepovinný. Povede se ale docházka a na konci bude přezkoušení. O tom, co se stane, když se někdo nepodrobí pravidlům, rozhodne později ministerstvo vnitra.

Dodržovat pravidla

„Pokud se oprávněná osoba rozhodne pro účast ve státním integračním programu a stvrdí ji svým podpisem, měla by dodržovat pravidla programu, mezi která patří i účast v kurzech,“ uvedlo ministerstvo školství.

Kurzy budou probíhat převážně přímo v uprchlických zařízeních, ale i mimo ně. Pro jejich pořadatele bude situace ztížena tím, že účastníci z řad cizinců budou mít jen základní, často minimální znalost češtiny.

Témata přitom nebudou snadná. Podle zprávy, kterou připravilo ministerstvo školství, obsahem kurzu budou témata jako „kořeny a zdroje evropské civilizace a kultury, klíčové mezníky evropské historie, evropská integrace, instituce Evropské unie a jejich fungování, čtyři svobody a jejich dopad na život jedince“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám