Hlavní obsah

ČSSD brání Sobotku před Zemanem

Právo, Karolina Brožová, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman vyhlásil premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) otevřenou válku, soudě alespoň podle slovní kanonády, s jakou se na premiérovu adresu v posledních dnech vyjadřuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Zemanovy výroky o „neumětelech a ňoumech“, kteří ničí jeho dílo – ČSSD – a v migrační krizi se chovají slabošsky, však soc. dem. popudily.

Někteří už nyní na Hrad vzkazují, že po téhle spršce současnou hlavu státu v příští prezidentské volbě 2018 už nepodpoří.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ta stanoviska, která zaujímá, mají k levicovosti velmi, velmi daleko
předseda Sněmovny Jan Hamáček

Sobotkovi zastánci mají spor s prezidentem za natolik vážný, že na 6. února svolávají demonstraci na jeho podporu u Úřadu vlády. [celá zpráva]

Naposledy se Sobotka takové podpory dočkal na podzim 2013, když se ho po těsném vítězství ČSSD ve volbách neúspěšně pokusili z čela strany sesadit spojenci Michala Haška na schůzce u prezidenta v Lánech.

Šéf Sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček nejnovější přestřelku hodnotí slovy: „Je to přímé vměšování do vnitřních záležitostí sociální demokracie a mě to velmi mrzí, protože je to něco, co Miloš Zeman sliboval, že dělat nebude.“

Podle jeho slov pro ČTK to může souviset se sbližováním Zemana a Andreje Babiše. „Pak si ale kladu otázku, jestli platí to, co Miloš Zeman deklaroval, že je levicový prezident, protože ta stanoviska, která zaujímá, mají k levicovosti velmi, velmi daleko,“ dodal.

Jasně prý nadbíhá ANO

Zeman si s Babišem rozumí především v otázce uprchlické krize, kde oba zastávají radikální postoje.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se domnívá, že Zeman nechce, aby Sobotka stál v čele soc. dem. „Nakonec ten lánský puč, ten taky samozřejmě že byl s jeho velkým přispěním nebo naprosto v jeho režii,“ řekl.

Chováním hlavy státu není překvapen jeho rival z prezidentské volby a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Myslím si, že takovéto hulvátské jednání k premiérovi si sociální demokracie nemůže nechat líbit,“ uvedl s tím, že považuje za nepředstavitelné, aby ČSSD podpořila Zemana v roce 2018.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Podobné názory se ozývají i z krajů. „Nedokážu si představit, že bychom podpořili člověka, který nás neustále kope do kotníků a jasně nadbíhá hnutí ANO,“ vzkázal šéf královéhradecké krajské ČSSD a poslanec Jan Birke.

Podobný pocit z přestřelky mezi Hradem a premiérem má i ministr vnitra a první místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec. „Jediný, komu vyhovuje, když minulý úspěšný předseda soc. dem. oslabuje stávajícího úspěšného předsedu, je šéf hnutí ANO Andrej Babiš,“ napsal na Twitter.

On chce voliče přesvědčit, že správná levice je ta Zemanova, a ne ta Sobotkova
Politolog Jan Bureš

Babiš: Ať jdou spolu na zlevněné pivo

Babiš ve svém rádiu Impuls reagoval: „Myslím, že veřejnost nevnímá dobře, když se politici hádají veřejně. Pan prezident je svůj, všichni ho znají dlouho, používá ty své bonmoty. Já bych to nebral tragicky. Nejlepší by bylo, kdyby si to pan prezident s panem premiérem vyřídili někde na pivu. Na tom zlevněném.“

Zeman a Sobotka si celý minulý týden prostřednictvím médií vyměňovali ostré vzkazy. Podle politologa Jana Bureše jimi odstartovala předvolební kampaň pro podzimní volby do krajů a do třetiny Senátu, ve kterých si prezident přeje porážku soc. dem. Doufá prý, že Sobotka neuspěje ani ve volbách do Sněmovny v roce 2017. „On chce voliče přesvědčit, že správná levice je ta Zemanova, a ne ta Sobotkova,“ myslí si Bureš.

Jako viníka zde vidím Zemana. Chce ze Sobotky v očích veřejnosti učinit slabého, nerozhodného a příliš tolerantního člověka, takový ten čajíček proti silnému prezidentovi,“ míní Bureš v souvislosti s názory obou politiků na migraci.

Cíl je prý jasný – jmenovat příštím premiérem Babiše, který zase na oplátku Zemana podpoří ve volbách na Hrad.

Anketa

Vadí vám spory mezi prezidentem a premiérem?
Ano, pokud je mají, neměli by je řešit veřejně
27,4 %
Ne, mají právo jakkoli kritizovat kohokoli
72,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1016 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám