Hlavní obsah

Čtyřleté a tříleté děti budou moci jít běžně do školek, ale ne zadarmo

Právo, Jiří Mach

Čtyřletým a tříletým dětem se zvýší šance na přijetí do školky. Počítá s tím novela školského zákona, která se právě projednává ve Sněmovně. Ale rodiče si budou muset školku zaplatit.

Foto: Profimedia.cz

Podle návrhu zákona budou mít čtyřletí přednost u zápisu od příštího roku a tříletí od roku 2018.

Článek

Dosud je to jinak – na školku mají nárok pětiletí, přičemž rodiče neplatí školkovné, ale jen stravu. Od příštího roku budou muset pětiletí dokonce do školky nastoupit, jak to zákonem prosazuje resort školství. A školka pro ně zůstane zdarma.

Mladší děti, tedy čtyřleté a tříleté, budou mít u zápisu „pouze“ přednost před mladšími. To znamená, že tyto děti budou přijímány, pokud budou dostatečné kapacity. Školkovné však budou muset rodiče zaplatit. To se pohybuje kolem tisícovky měsíčně. K tomu je třeba připočítat platbu za stravu, která vyjde třeba na 700 korun za měsíc.

Ačkoliv situace byla v řadě míst napjatá, nabídka míst se už sbližuje se zájmem a potřebami rodičů.

Nejhorší mají zatím za sebou

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce i nadále podporovat rozšiřování kapacit mateřin, aby bylo dost místa pro všechny děti už od tří let. Podle návrhu zákona budou mít čtyřletí přednost u zápisu od příštího roku a tříletí od roku 2018.

Podle ministryně je už teď v drtivé většině okresů kapacit dost na to, aby školky mohly navštěvovat všechny děti od tří let až do začátku povinné školní docházky. A to zřejmě i v tak vytížených oblastech, jako jsou příměstské lokality v okolí Prahy. V Černošicích na Praze-západ, které mají 6795 obyvatel, fungují tři státní školky a několik soukromých.

„Nedá se to zcela jistě odhadnout. Loni nám odcházelo přes 60 dětí, takže se pak dostalo i na tříleté děti. Ale dva roky před tím se na tříleté vůbec nedostalo, s bídou tak akorát na čtyřleté,“ popsala Právu situaci ředitelka místní MŠ Karlická Alena Janovská.

„Příští rok by se čtyřleté děti určitě dostat měly,“ dodala. Poukázala tak na fakt, že vlna nejsilnějších ročníků babyboomu z let 2007 až 2010 se už převalila. Školky ještě před pár lety praskaly ve švech, některé rozšiřovaly kapacity, ale spousta dětí musela být odmítnuta. Matkám po rodičovské dovolené nezbývalo než se přihlásit na pracovní úřad.

Bude další babyboom?

Z propočtů ministerstva školství vyplývá, že populace dětí ve věku tří až pěti let bude v roce 2017 skoro o 30 tisíc slabší než v roce 2014. Otázkou ale bude další demografický vývoj. Podle statistik babyboom skončil v roce 2009, kdy poprvé počet narozených dětí klesl oproti předchozímu roku ze 119 570 na 118 348.

Vysoká porodnost byla dána zejména tím, že do rodičovského věku dospěla silná generace tzv. husákových dětí. Během krizových let se porodnost postupně snižovala až na 106 751 v roce 2013. Jenže v roce 2014 zase stoupla na 109 860, což bylo nejvíc od roku 2010.

Zatím sice nejsou zpracovány kompletní statistiky pro rok 2015, ale při pohledu na vývoj v prvních třech čtvrtletích je patrné, že se ve stoupajícím trendu bude pokračovat. Porodnost byla vyšší než v prvních třech čtvrtletích roku 2014. Vývoj v těchto obdobích odpovídá i vývoji kompletních statistik v celých letech.

Předmětem diskusí ještě bude návrh, podle nějž by měly být školky spádové, jako je tomu dnes u škol. Důvodem je, že ruku v ruce se zavedením povinné předškolní docházky by se totiž mělo garantovat umístění dítěte ve školce dostupné bydlišti.

Jak ale upozornila ve svém komentáři v Právu Radka Maxová (ANO), proti návrhu se bouří statutární města. Jejich představitelé argumentují, že pro rodiče nemusí být hlavním kritériem pro výběr školky její blízkost bydlišti, ale třeba blízkost zaměstnání nebo zajímavý vzdělávací program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám