Hlavní obsah

Odkopnutý šéf vězeňské služby jde po domluvě s Babišem k celníkům

Právo, Radka Kovářová
Aktualizováno

Bývalý generální ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek, který se ocitl na konci roku bez práce po soudně nařízeném návratu Petra Dohnala, v pondělí nastoupil na nové působiště. Místo mu nakonec sehnal ministr financí Andrej Babiš (ANO) na Generálním ředitelství cel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek

Článek

Pro Ondráška tam byla nově zřízena pozice bezpečnostního poradce. Právu to potvrdil jeho někdejší mluvčí Robert Káčer.

Sám Ondrášek svůj přestup komentovat nechtěl. Podle generálního ředitele celníků Petra Kašpara má pomáhat s novou bezpečnostní koncepcí, která by měla klást v práci celníků větší důraz na nelegální pohyb zboží.

„Jedním z jeho úkolů je pracovat spolu s dalšími lidmi z celní správy na změně koncepce v rámci zajišťování vnitřní bezpečnosti například na mezinárodních letištích a v boji proti přepravě nelegálního zboží,“ sdělil Právu Kašpar.

Oproti předchozímu zaměstnání si však Ondrášek platově mírně pohoršil, protože dosud byl jako ředitel jednoho z bezpečnostních sborů v nejvyšší, 11. platové tarifní třídě. U celníků však spadá do 10. třídy.

Podle informací Práva se Ondrášek sešel s Babišem už 12. ledna. Podle soudu, který rozhodoval o Dohnalově návratu, měl nárok na to, aby mu stát zajistit adekvátní post se stejnými platovými podmínkami.

Pelikán mu místo nenabídl

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), se kterým neměl příliš vřelé vztahy, mu však žádný post nenabídl.

Poté, co ministerská komise předminulý týden ukončila dvojvládí ve Vězeňské službě a zrušila Ondráškovo jmenování s tím, že post předloni v dubnu nebyl volný a měl na něj nárok jeho předchůdce, ho Pelikán převedl do personální pravomoci Dohnala.

Ondrášek se může proti jeho rozhodnutí bránit rozkladem a případnou žalobou u soudu. Jestli bude ve sporu s ministrem pokračovat i poté, co přijal práci u celníků, se však zatím podle všeho nerozhodl.

Reklama

Související články

Odvolaný Dohnal je šéfem Vězeňské služby

Petr Dohnal je ředitel Vězeňské služby (VSČR), prohlásil ministr spravedlnosti Robert Pelikán v reakci na rozhodnutí pražského městského soudu. Ten v pátek...

Výběr článků

Načítám