Hlavní obsah

Kalousek obvinil lidovce z pokrytectví, Jurečka mu připomněl jeho minulost

Novinky, zpe, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí Sněmovny, že závěrečné hlasování o elektronické evidenci tržeb (EET) se bude konat 10. února, rozhořčilo pravicovou opozici. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se opřel zejména do KDU-ČSL, jíž byl svého času místopředsedou i předsedou.

Kalousek obvinil lidovce z pokrytectví, Jurečka mu připomněl jeho minulostVideo: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

 
Článek

Kalousek stejně jako představitelé ODS považuje postup vládní koalice za nezákonný a v rozporu s jednacím řádem sněmovny. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek totiž navrhl, aby se závěrečné hlasování konalo 10. února v 11 hodin. To koalice schválila a vysloužila si obvinění z ohýbání zákonů. [celá zpráva]

„Jako bývalý předseda KDU-ČSL se obrátím na své bývalé kolegy. Kolegové z KDU-ČSL, až tento proces bude shledán nezákonným a vy budete tvrdit, že za to žádnou odpovědnost nenesete, tak to neříkejte. Budu první, kdo vám řekne, že je to vaše pokrytectví, že tato vláda může takto znásilňovat právní řád,“ prohlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Za těch 25 let, co jsem byl vaším členem, si pamatuji, že jedna z mála věcí, na kterých jste trvali, je vláda práva. To znamená, že pravidla platí. Poté, co jste vstoupili do této koalice, vy znásilňujete jedno pravidlo za druhým a opovrhujete vládou práva,” pokračoval Kalousek.

„Až budete říkat, a vy to budete říkat, že jste za to nemohli, že to byla odpovědnost ministra financí a vy jste v rámci koalice nemohli nic dělat, tak vám dnešní den připomenu a řeknu: 'Mohli jste dělat! Vy jste jenom připustili nemravnost pro svá vlastní koryta!',” uzavřel svůj proslov.

Jurečka se ostře ohradil

Kalouskovu výtku si však nenechal líbit lidovecký ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Zaplať pánbůh, že už jste bývalým členem KDU-ČSL a bývalým předsedou. Za vaše mnohé působení v dobách, kdy jste byl v řadách KDU-ČSL, tak do dnešních dnů neseme negativní důsledky,” pustil se do Kalouska Jurečka, který mu připomněl vládu s ODS a Věcmi veřejnými i schodek rozpočtu z doby ekonomické krize.

„Napřed se podívejte na svoji historii a potom mějte ambici tady kázat a apelovat na KDU-ČSL,” zdůraznil. Za svá slova sklidil od koaličních poslanců velký potlesk.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Aplaus levicového spektra je pro mě tou největší odměnou,“ glosoval Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám