Hlavní obsah

Zeman podepsal šest zákonů, změny platí pro chodce i pro armádu

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal šest nových zákonů. Odsouhlasil například, že chodci musí mít ve tmě na sobě reflexní prvky, pokud se nepohybují v obci. Další změny se dotknou vojáků nebo obchodních řetězců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle novely zákona o silničním provozu budou mít řidiči také povinnost očistit auta od sněhu a ledu před tím, než vyjedou. Zákon také umožňuje obcím omezit na svém území pohyb vozítek segway. To vítají zejména některé pražské městské části.

Policie také bude moci zadržet řidiči malý technický průkaz, pokud na autě bude při kontrole nebo dopravní nehodě technická závada.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman podepsal i novelu zákona o významné tržní síle. Norma je namířena proti zneužívaní velkých obchodníků proti dodavatelům. Nebudou například moci požadovat od dodavatelů platby či jiné služby navíc jen za to, že jejich zboží zařadí do prodeje.

Vyšší odměny pro aktivní zálohy

Novela zákona o službě vojáků v záloze přiznává třikrát vyšší odměny pro příslušníky armádních aktivních záloh. Předloha si od toho slibuje více zájemců o tuto službu. Za účast na cvičení budou dostávat plat, za každý den ve výši tarifu profesionálního vojáka odpovídající hodnosti.

Novela branného zákona – další z podepsaných zákonů – umožňuje obyvatelům, aby se mohli účastnit vojenských cvičení a začlenili se do dobrovolných armádních záloh. Podle této normy budou moci být aktivní zálohy nasazeny v zahraničí.

Podle nového znění zákona o ozbrojených silách bude pružnější nasazování vojáků při živelních katastrofách. Specializované oddíly pro tento účel budou zrušeny, nejsou příliš početné a nemají ani potřebné vybavení. Nově bude sama armáda rozhodovat, koho a s jakým vybavením na záchrannou akci pošle.

Pevné ceny při výkupu

Posledním odsouhlaseným zákonem jsou nová pravidla pro výkup pozemků na stavbu silnic nebo dálnic. Zavádí pevné ceny pro výkupy, proto by měly skončit průtahy při výkupu, kdy majitel chce pozemek prodat, ale snaží se dosáhnout na co nejvyšší cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám