Hlavní obsah

Praha nepodá ústavní stížnost kvůli církevním restitucím

Právo, ČTK, trj
Praha

Hlavní město se neobrátí na Ústavní soud kvůli tomu, že Státní pozemkový úřad vydal v rámci církevních restitucí pozemky v Březiněvsi maltézským rytířům. Návrh starosty Březiněvsi Jiřího Haramula (za ANO) ve čtvrtek zastupitelé neschválili. Neprošel o dva hlasy.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Starosta Březiněvsi Jiří Haramul

Článek

Haramul neskrýval rozčarování nad tím, že například někteří zastupitelé ČSSD chyběli v sále. Pro návrh, aby Praha podala ústavní stížnost, byla vedle ANO, také ODS, KSČM, část ČSSD a část Trojkoalice.

„Existuje důvodná pochybnost o rozhodnutí krajského pozemkového úřadu,” uvedl starosta.

„Nešlo o nic jiného, než jen požádat soud o to, aby se vyjádřil,“ kroutil hlavou Haramul. Zákon o církevních restitucích na jednu stranu říká, že se pozemky vydávají pro blaho obcí, na druhou stranu jsou z procesu vydávání obce vyloučeny. Účastníky jsou pouze osoba povinná a osoba oprávněná.

Případ bude mít soudní dohru

V Březiněvsi bylo řádu maltézských rytířů vydáno asi 46 hektarů pozemků, ačkoli jim byly zabaveny den před rozhodným datem, 24. února 1948. Březiněves v kauze už podala trestní oznámení.

Související téma:

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Nejde o jediný krok proti konkrétní restituci. Jak už Právo informovalo, Státní pozemkový úřad kvůli pozemkům, které již řád získal od pražské pobočky úřadu, podal žalobu. Celkem jde v Březiněvsi, která argumentuje svým rozvojem, o 180 hektarů, žaloba se týká zatím 0,8 hektaru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám