Hlavní obsah

Krnáčová a spol. dostali vysvědčení s nedostatečnou

– Praha • Aktualizováno
Právo, trj

Opozice v pražském zastupitelstvu dala radním v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) za první pololetí letošního školního roku jednu velkou nedostatečnou. TOP 09 ve čtvrtek využila toho, že se lednová schůze koná v den vydávání pololetního vysvědčení.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vysvědčení radním

Článek

Personální změny v radě chtěli naopak probrat piráti. S návrhem přišel předseda jejich klubu Jakub Michálek. Ten také řekl, že mu na vysvědčení chybějí jedničky -  například za obsazování představenstev a dozorčích rad kamarády.

Hudeček chtěl tajnou volbu

Návrh dostal na vážnosti, když exprimátor Tomáš Hudeček (nezávislí) chtěl z jednacího řádu odstranit možnost veřejné personální volby. Pro Michálkův ani Hudečkův návrh se však většina nenašla.

Pokud by prošly, hrozilo by totiž odvolání i zbytku radních, protože by se nevědělo, kdo pro koho v tajné volbě hlasoval.

Možnost veřejné volby existuje v jednacím řádu od roku 2010, kdy byl exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) zvolen hlasy ČSSD.

Nová koalice se zatím nerýsuje

Kdyby radní padli, nebylo jasné, co by nastalo dál. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija poukázala na fakt, že jiná koalice nebyla domluvena. ODS podle ní přitom čelila žádostem, aby se nepodílela na odvolání toho či onoho radního ANO, ČSSD či Trojkoalice.

„Buď udělejte státnický krok a odstupte sami, nebo z nás opozičních zastupitelů nedělejte užitečné hlupáky,“ vyzývala Udženija.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vysvědčení radním

Objevily se nicméně spekulace, že pokud by prošla tajná volba, mohla by vzniknout koalice ANO, ČSSD a TOP 09.  To by ovšem bylo v rozporu s názorem vedení ANO i TOP 09.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám