Hlavní obsah

Zlepšení ČR v míře korupce? Hlavně kvůli nám, kasá se Babiš

Právo, Jan Martinek

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) bere skutečnost, že Česko poskočilo v mezinárodním indexu o šestnáct příček na sedmatřicáté místo, především jako svůj vlastní úspěch.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Určitě je to úspěch díky tomu, že například ministerstvo financí jako první zveřejnilo smlouvy, nakupuje od dodavatelů ekologických zátěží v otevřeném výběrovém řízení, že jsme přijali registr smluv, prosazujeme zákon o prokazování původu majetku, zákon o financování politických stran a předkládáme první zákon od revoluce o regulaci hazardu,“ řekl Právu Babiš.

Vláda Petra Nečase byla řízena kmotry přes milenku pana premiéra.
Andrej Babiš

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Finančně analytický útvar, finanční a celní správa funguje striktně nezávisle a ÚZSVM

(Úřad o zastupování státu ve věcech majetkových) funguje transparentně a dává do pořádku majetek státu,“ pokračoval Babiš ve výčtu svých zásluh.

„Nečase řídili kmotři“

Experti z české pobočky nevládní organizace Transparency International ale naopak upozorňují na to, že současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), ve které je Babiš vicepremiérem, se příliš v prsa bít nemůže. Data pro vyhodnocování indexu se totiž sbírají vždy o dva roky zpětně.

Podle Transparency International má současná vláda zásluhu na tom, že doposud nemá vážné korupční skandály, pozitivní trend ale podle nich nastartovala už vláda Petra Nečase (ODS), která provedla systémové a organizační změny ve státním zastupitelství a rozvázala tak ruce orgánům činným v trestním řízení, jak ve středu na tiskové konferenci uvedl programový ředitel české Transparency International Radim Bureš. [celá zpráva]

Střet zájmů je v případě ANO bezprecedentní a mimořádný v historii.
David Ondráčka, ředitel TI

Zásluhy Nečasova kabinetu ale Babiš odmítá. „Vláda Petra Nečase byla řízena kmotry přes milenku pana premiéra. Možná rozvázala ruce v případě Rath, ale u množství jiných korupčních kauz politiků nerozvázala,“ míní Babiš.

„Je to dobrá zpráva, pokud odráží realitu,“ reagoval na výsledky vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Organizace Transparency International si naopak myslí, že výsledek České republiky v příštím roce může ovlivnit právě střet zájmů, který Andrej Babiš jakožto majitel Agrofertu a mediálního vydavatelství představuje. „Střet zájmů je v případě ANO bezprecedentní a mimořádný v historii. Financování ANO bedlivě sledujeme, ale není náš program sledovat ANO a Andreje Babiše,“ řekl na konferenci ředitel TI David Ondráčka.

„Pozici ČR na indexu vnímání korupce určitě ovlivní, jestli Babiš dokáže střet zájmů ukočírovat,“ doplnil ho Radim Bureš.

Pozor na byznysmeny

Rektor Metropolitní univerzity v Praze Michal Klíma na konferenci uvedl, že v případě hnutí ANO jsou zde rizika zneužití moci, pokud by se stalo nejsilnější politickou stranou.

„V případě, že bude mít dvacet procent, a bude kontrolováno ostatními stranami, nejsou ta rizika tak velká,“ řekl Klíma, který obecně varoval před pronikáním „firemních stran“ do vysoké politiky. Zmínil také senátora a hazardního magnáta Iva Valentu, který se stal hlavním mecenášem Strany soukromníků, se kterou chce uspět v krajských volbách.

„Chtělo by to legislativní rámec, který by ošetřil vstup velkých byznysmenů do politiky,“ uvedl Klíma.

Ten také řekl, že okolo roku 2010 došlo v ČR k „erozi demokracie“. „Politické strany byly uchváceny lokálními byznysmeny netransparentního charakteru. Tím se oslepily pilíře demokracie jako státní zastupitelství, zpravodajské služby, došlo i k destrukci armádních elit,“ řekl Klíma, který zmínil tři politické podnikatele spjaté s ODS: Patrika Oulického, Romana Jurečka a Pavla Dlouhého.

Reklama

Související články

Česko je skokanem roku v boji proti korupci

Protikorupční tažení, které v Česku zažehly minulé vlády, dnes nese své ovoce. Právo má exkluzívně k dispozici čerstvé výsledky celosvětového průzkumu vnímání...

Výběr článků

Načítám