Hlavní obsah

Spor o dotace pro Agrofert: Míchá hrušky s jablky, vzkázal Babišovi Fiala

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hádka mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ODS Petrem Fialou pokračuje. Politici se už přes dva týdny dohadují kvůli dotacím z Bruselu pro Babišův Agrofert. „Naprostá většina podnikatelů žádné dotace nepobírá,“ pustil se do lídra ANO Fiala. Podstatou sporu je zřejmě vzájemně nevyjasněná definice pojmu daň, do kterého Babiš zahrnuje i další odvody do rozpočtu, jež technicky vzato daněmi nejsou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ODS Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

Celá přestřelka, která se odehrává především na Twitteru, se rozhořela 10. ledna v Otázkách Václava Moravce. Šéf ODS Fiala tehdy prohlásil, že přijaté dotace Agrofertu byly v roce 2014 větší, než kolik firma zaplatila státu na daních.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti tomu se však Babiš v pondělí ohradil a v tweetování pokračoval i ve středu. „Za devět let odvedl AGF na DPPO, sociálním a zdravotním pojištění do české pokladny 10x víc, než dostal na dotacích z ČR. Info pro ODS, která nerozumí veřejným rozpočtům: odvody soc. pojištění jsou zdrojem důchodů a zdrav. pojištění zdrojem platů doktorů, sestřiček,“ uvedl Babiš.

Ministr financí dále zveřejnil graf s komentářem, že sečteno podtrženo dostal Agrofert z ČR a EU 6,19 miliardy korun dotací, ale odvedl do jejich rozpočtů 35,54 miliardy korun.

Fiala: Dotace nejsou podstatou podnikání

Fiala na to opáčil, že mluví trochu o něčem jiném, a podivil se, že Babiš „neumí rozlišit mezi dotacemi, daněmi a pojištěním“.

„Ministr financí míchá hrušky s jablky. ODS neříká nic jiného, než že jeho Agrofert odvedl na daních z příjmů méně, než získal na dotacích. To je zřejmý fakt, který vychází z výročních zpráv Agrofertu,“ zopakoval ve středu předseda ODS. Připomněl, že jeho slova potvrdil server Demagog.cz. Ten s odvoláním na výroční zprávu Agrofertu uvádí, že v roce 2014 zaplatil koncern daň z příjmu ve výši 1,506 miliardy korun. Na dotacích pak celkem obdržel 1,654 miliardy, tedy o necelých 148 miliónů víc.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Exministr školství Petr Fiala na archivním snímku z 26. června 2013

Lídr občanských demokratů dodal, že naprostá většina podnikatelů žádné dotace, na rozdíl od Babiše, nepobírá. „Schopnost získat dotace není podstatou podnikání, tou je pouze tvrdá práce statisíců podnikatelů a živnostníků, kteří přispívají k rozvoji České republiky,“ napsal Novinkám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám