Hlavní obsah

Odmítněme prezidentovy výroky o kalašnikovu, vyzvala Sněmovnu Němcová

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Dolní komora parlamentu by měla odmítnout výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že premiéra se lze nedemokraticky zbavit kalašnikovem. Takový bod chtěla na středeční schůzi Sněmovny zařadit Miroslava Němcová (ODS). Zeman by se měl podle jejího návrhu premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) omluvit. Poslanci ale její návrh nakonec zamítli.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová (ODS) ve Sněmovně

Článek

Ještě před hlasováním se o „prezidentově kalašnikovu“ stihli poslanci poštěkat. „Je to příliš vážná situace, aby se jí Sněmovna nezabývala. Ne nějaké laciné povídání,“ prohlásil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda poslanců TOP 09 František Laudát dodal, že Sněmovna by měla nastavit hranici, co už je v případě hlavy státu za čarou. „Nepovažuji za vhodné, aby se prezident zvolený v přímé volbě takto choval,“ podotkl Laudát.

„Pokud něco takového prohlásí prezident, a zrovna v této době, je to známka, že s tou svéprávností nebude něco v pořádku. Co řekne prezident republiky příště a na čí adresu to řekne? Vy si neuvědomujete to riziko,“ vyzýval poslance Kalousek.

Jandák by posílal poslance do Bohnic

Ne všichni si však mysleli, že by se dolní komora měla pondělním Zemanovým prohlášením zabývat. „Pokud se zařazení takového bodu schválí, někteří poslanci by měli být odvezeni do Bohnic,“ opáčil Vítězslav Jandák (ČSSD).

Zákonodárci nakonec zařazení bodu odmítli. Pro bylo 75, proti 59 ze 168 přítomných. Aby návrh prošel, ruku by muselo zvednout alespoň 85 poslanců. Proti byli především komunisté a také část poslanců hnutí ANO.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka před zasedáním vlády v Brně

Slova, která Zeman pronesl v pondělí při debatě v jihomoravském Tišnově, už v úterý odsoudili politici napříč politickým spektrem, ohradil se i sám premiér Sobotka s tím, že prezident děsí jeho děti a rodinu. Při středečním hlasování se předseda vlády zdržel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám