Hlavní obsah

Zemanův exporadce podal na prezidenta trestní oznámení kvůli výroku o kalašnikovu

– Praha • Aktualizováno
Právo, ada, nig

Prezidentův výrok o kalašnikovu jako nedemokratické možnosti, jak se zbavit např. premiéra, má dohru. Někdejší Zemanův poradce ve Strakově akademii, nyní člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka, v úterý adresoval pražské vrchní žalobkyni Lence Bradáčové trestní oznámení na Zemana právě kvůli zmíněnému výroku.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Jestliže prezident nabádá k použití zbraně proti premiérovi, a je jedno, jestli se jmenuje Novák, nebo Sobotka, pak nemá co dělat ve funkci hlavy státu,“ řekl Právu Šarapatka. Podle něj se takového výroku může někdo chytit a lze ho považovat za návodný.

Foto: René Fluger

Zdeněk Šarapatka

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šarapatka připomněl obdobný výrok veterána z Bosny a velitele Roty Jana Žižky z Trocnova, pobočky spolku Čs. vojáci v záloze Martina Holkupa, který před časem uvedl, že pokud se Česko zúčastní nějaké války pod vedením NATO, „nejdřív se bude střílet ve Strakově akademii a parlamentu“.

„Mimochodem je třeba si uvědomit, že tito lidé podporují prezidenta, což prokázali 17. listopadu na Albertově,“ dodal Šarapatka.

Někdejší Zemanův poradce popřel, že by motivem jeho trestního oznámení bylo vyřizování si účtů. Ze služeb tehdejšího premiéra odešel v poté, co autorství hanopisu na Petru Buzkovou z roku 2000, známé jako Olovo, připsal Lidovému domu.

„Máte pocit, že těch šestnáct let, kdy jsem se se Zemanem rozešel, nežiji ničím jiným než pomstou?“ položil řečnickou otázku. K tomu dodal, že je pouhý pěšák a oznámení podal jako občan, s jeho současnou funkcí v Radě ČT to nemá nic společného.

Veřejnost to nemusí pochopit

Šarapatka v oznámení, které má Právo k dispozici, mj. uvedl: „Jakkoli byl uvedený výrok zamýšlen, nemusí být veřejností správně pochopen.“

Podle autora trestního oznámení právní kvalifikace takového činu pojem bonmot nezná. Naráží tím na slova prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který Zemanův výrok bagatelizoval jako „drobný bonmot“.

Šarapatka je přesvědčen a uvedl to také v podaném oznámení, že sice prezidenta podle Ústavy po dobu jeho mandátu nelze nejen zadržet, ale ani trestně stíhat, avšak není vyloučeno vyšetření trestného činu a následné označení jeho pachatele.

Právník: Je to nesmysl

Za nesmysl označil trestní oznámení advokát Jaroslav Ortman. „Prezident je skutečně nepostižitelný a nemůže být stíhán za nic jiného, než za vlastizradu u Ústavního soudu,“ řekl Právu.

Podle něj nelze trestní stíhání ani zahájit. „Že je vyjádření prezidenta v rozporu s principy morálky a slušné politiky, to nechci hodnotit, to ať si zodpoví voličům,“ dodal advokát.

Anketa

Vadí vám výrok Miloše Zemana o střílení politiků kalašnikovy?
ano
32,9 %
ne
67,1 %
Celkem hlasovalo 10713 čtenářů.

Související témata:

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka před zasedáním vlády v Brně

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám