Hlavní obsah

Sobotka svolá mimořádný summit Visegrádské čtyřky k migrační krizi

• Aktualizováno
Novinky, jas

Česká republika svolá podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v polovině února mimořádný summit zemí Visegrádské skupiny (V4). Zástupci Česka, Polska, Maďarska a Slovenska na něm budou jednat především o uprchlické krizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Česko svolá 15. února mimořádný summit V4. Hlavním tématem bude řešení migrační krize,” oznámil premiér v úterý na Twitteru. Zúčastnit by se jej mohli premiéři ČR, Slovenska, Maďarska a Polska.

Sobotka je v úterý na návštěvě Slovenska, kde jedná se svým slovenským protějškem Robertem Ficem. Tématem je zejména řešení krize kolem běženců v EU.

„Dnes se tu nerozhoduje jen o budoucnosti Schengenu, ale jde o budoucnost celé EU. Lidé musí evropskému projektu věřit,” zdůraznil Sobotka. V4 se chce na summitu připravit na jednání Evropské rady, které bude následovat. Země Visegrádské čtyřky chtějí aktivně vstoupit do celoevropské debaty.

Sobotka v minulých dnech uvedl, že možným řešením k zvládnutí migrační vlny by bylo vytvoření záložní hranice na linii mezi Bulharskem a Makedonií. [celá zpráva]

V úterý tuto eventualitu zopakoval jako možné řešení pro případ, že by Řecko a Turecko selhaly při záchytu uprchlíků při vstupu do schengenského prostoru. „Je otázka, jestli už Řecko na ochranu vnější hranice dávno nerezignovalo,” připustil Sobotka. „Musíme uvažovat o záložních plánech,” doplnil.

Fico: Schengen chceme chránit

Podle Fica by se země V4 mohly při prosazování svého postoje v rámci Unie spojit i s dalšími státy. Oba premiéři se shodli, že v zájmu České republiky i Slovenska je zachování schengenského prostoru.

Fico se pozastavil nad tím, že zatímco jiné země pomoc se zvládnutím imigrační krize vítají, Řecko o ni nestojí. „Je naivní se domnívat, že Řecko se ze dne na den změní. Tam nefungují ani hotspoty,” připomněl slovenský předseda vlády.

Fico proto očekává, že summit přinese „reálný postup, jak chránit Schengen”, který je „jednou z největších cenností” společné Evropy.

„Nevěřím, že Evropa není schopná ochránit jednu schengenskou hranici. Začínám přemýšlet, co za tím je,” položil si Fico otázku.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po prohře v prezidentských volbách

Fico patří mezi politiky volající po lepší kontrole hranic schengenského prostoru. V úterním rozhovoru pro Právo mimo jiné konstatoval, že stávajícím postojem k uprchlické krizi podle něj Evropská unie páchá sebevraždu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám