Hlavní obsah

Shoda napravo i nalevo. Zeman to s výrokem o Sobotkovi a kalašnikovu přehnal

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jak se zbavit premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD)? Demokraticky volbami, nedemokraticky kalašnikovem. Tak zněla odpověď prezidenta Miloše Zemana na dotaz jednoho účastníka pondělní diskuse v Tišnově. Z řad politiků napříč spektrem se za to na hlavu státu snesla ostrá kritika.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Nevkusné žerty o použití zbraní vůči představitelům státu jen přilévají olej do ohně,“ komentoval slova prezidenta ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zemana ve společném prohlášení sepsuli i předseda Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD). „Jsme přesvědčeni, že podobné výroky ústavních činitelů, jakkoli snad myšlené a řečené v nadsázce, jsou zcela nepřijatelné a nevhodné. Pouze narušují politickou kulturu a komunikaci mezi ústavními činiteli a mohou přispívat ke zvyšování napětí a nenávisti ve společnosti,” uvedli.

Úkolem všech představitelů státu musí být podle nich naopak maximální snaha zamezit šíření chaosu a strachu, které v současné migrační vlně stále častěji vyvolávají xenofobové a rasisté.

Má Zeman nějaké meze? ptá se Dienstbier

„Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?” ptal se na facebooku ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že se jedná o jeden z mnoha prezidentových bonmotů. „Nicméně si myslím, že v tomto případě je poněkud zbytečné žertovat o použití zbraně vůči premiérovi této země. Stačí zůstat u první části věty o tom, že voliči rozhodují o premiérovi v rámci svobodných demokratických voleb,” sdělil Novinkám Babiš.

„Některé bonmoty a vtipy se nepovedou, sám jsem toho příkladem, některé vtipy se mi také nepovedly,” reagoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Kalousek: Vpravdě státnická rada

Zemanova slova odsoudil i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vpravdě státnická rada. Zvláště teď, v době hysterických bojůvek, které si hrají na ,vlasteneckou domobranu', k nezaplacení,“ uvedl Kalousek.

„Komentovat každý nepovedený bonmot pana prezidenta je únavné. Ale je to nevkusné. Prezident provokuje, rozděluje společnost a nechová se jako hlava státu,” řekl šéf ODS Petr Fiala.

Svůj nesouhlas vyslovil i zastupující předseda Starostů Petr Gazdík. „Jsem zděšen a šokován. Doufám, že se ze strany pana prezidenta jednalo pouze o nejapnou legraci, která jeho úřadu není hodna,“ reagoval pro Novinky Gazdík.

„Doufám, že to myslel v žertu. Je to nechutné,” prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Drobný bonmot, hájí Zemana Ovčáček

Předseda poslanců Úsvitu - Národní koalice Marek Černoch podotkl, že Zeman je osobností, která je do společnosti schopná přinášet rozruch. „Sobotka je premiérem této vlády, strana ČSSD byla zvolena ve volbách. O tom, zda je, nebo není premiérem, rozhodují voliči,“ komentoval Černoch.

Na dotaz jednoho z účastníků pondělní diskuse, jaké jsou možnosti zbavit se současného premiéra, Zeman přesně odpověděl: „Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. Nedemokratickou možností je kalašnikov.“ [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

„Pan prezident hovořil o tom, že demokratická možnost je jen jedna – svobodné volby. A to platí pro všechny politiky. Pohoršené hysterické reakce některých z nich jsou z tohoto hlediska mimořádně pokrytecké,“ řekl v úterý Novinkám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jednalo se podle něj o drobný bonmot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám