Hlavní obsah

ČR hrozí zpoždění výstavby 64 dopravních staveb, ve hře jsou desítky miliard

• Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na úterní poradě ekonomických ministrů připustil, že u 64 dopravních staveb hrozí zpoždění výstavby. Důvodem je požadavek Evropské unie na nové posouzení jejich vlivu na životní prostředí (EIA). Zpoždění by mělo vliv i na čerpání 90 miliard korun z evropských fondů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Vláda se nyní bude snažit s Evropskou komisí vyjednat zvláštní režim pro tyto stavby.

"Jedná se tady o seznam 64 důležitých dopravních staveb, které mají posouzení vlivu na životní prostředí ještě podle starého zákona z roku 1992," uvedl ministerský předseda. "To je teď ze strany Evropské komise problematizováno. Je požadováno, aby u těchto 64 staveb proběhlo nové posouzení vlivu na životní prostředí. To by samozřejmě řadu těchto staveb mohlo zdržet až o několik let," řekl.

Zatím si Sobotka nemyslí, že by už u nějaké stavby nabíhalo zpoždění. Chyby vidí premiér především u předchozích vlád, které podle něj záležitost zanedbaly.

Ministerstvo dopravy upozornilo, že se jedná o stavby za desítky miliard korun, které by se měly začít stavět v letošním či příštím roce.

"Naše priority směřují k tomu, abychom zejména uvolnili výstavbu tam, kde už vláda je připravena, kde Ředitelství silnic a dálnic dosáhlo potřebných povolení a jsme schopni tyto stavby realizovat," poznamenal premiér.

Nové řízení EIA předpokládá Unie u staveb, které získaly povolení před více než deseti lety a stále se nacházejí pouze v územním či stavebním řízení, aniž by byly formálně dokončeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám