Hlavní obsah

Ženevské úmluvy podle Zemana: Uprchlík musí dokázat, že je pronásledován bez ohledu na válku

Skutečnost, že uprchlík přichází ze země, kde je válka, ještě nemá být automatickým důvodem pro poskytnutí azylu v České republice. Každý takový běženec s požadavkem na azyl by měl prokázat, že je ve své zemi pronásledován za své názory. S takovým výkladem Ženevských úmluv vystoupil v Brně prezident Miloš Zeman, který je v Jihomoravském kraji na třídenní návštěvě.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prezident Miloš Zeman s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

Článek

Podle Zemana tento fakt vyplývá ze Ženevských úmluv a značně to omezuje okruh uprchlíků, kterým může být poskytnut Českou republikou azyl případně mezinárodní právní ochrana.

Udělení azylu či doplňkové ochrany se však řídí zvláštními právními předpisy, které Ženevské konvence respektují. Nárok na udělení tzv. doplňkové mezinárodní ochrany v ČR mají podle § 14a zákona o azylu lidé, kterým by hrozilo nebezpečí vážné újmy, tj. například „vážné ohrožení života nebo lidské důstojnosti z důvodu svévolného násilí v situacích mezinárodního nebo vnitřního ozbrojeného konfliktu”.

Zeman před jihomoravskými zastupiteli a starosty uvedl, že s touto informací ještě nikde nevystoupil. Ke zmíněnému závěru podle svých slov dospěl po prostudování příslušné ženevské konvence bez upřesnění, kterou ze čtyř ženevských úmluv měl na mysli.

Zeman v Brně rovněž uvedl, že jediným řešením uprchlické krize je deportace ekonomických migrantů a těch, kdo šíří nenávist.

Přes ČR se přelije migrační vlna

„Jsem přesvědčen o tom, že příští rok se migrační vlna přelije přes naše území. Spouštěčem budou restriktivní opatření Bavorska a Rakouska," uvedl Zeman. Podle něj hrozí vážné nebezpečí, že pokud budou běženci při další vlně již na území ČR, pak už žádná ochrana hranice nebude mít prakticky žádný smysl.

„Zastávám názor, že než je pouštět dovnitř je daleko lepší důsledná ochrana našich hranic kombinovanými hlídkami armády a policie s využitím myšlenky aktivních záloh,” uvedl Zeman. Otázkou migrace se bude prezident zabývat i v dalších místech třídenní návštěvy Jihomoravského kraje.

Zopakoval nepravdu o drtivé převaze mladých mužů

Zdůraznil, že většinu migrantů tvoří mladí muži. „Všichni máme soucit s uprchlíky, ale fakta potvrzují, že 80 procent jsou zdraví muži, kteří by měli bojovat za svobodu své země. A pokud pocházejí ze zemí, kde se nebojuje, měli by pro svoji zemi pracovat, a ne ji opouštět,” dodal Zeman.

Podle údajů Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky (UNHCR) se v roce 2015 dostalo do Evropy přes Středozemní moře 985 704 uprchlíků. Z toho je 42 procent žen a dětí, 58 procent mužů. Poslední dílčí údaje UNHCR hovoří o 50 procentech mužů, 19 procentech žen a 31 procentech dětí.

Zeman si je prý vědom toho, že jeho postoje se nelíbí řadě politiků. „Někteří mě obviňují z toho, že šířím nenávist, strach nebo paniku, no tito politici mi na druhé straně připomínají pokojně se koupající české turisty na thajských plážích v době, kdy je na obzoru malá nenápadná vlnka, které se říká tsunami,” řekl Zeman.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Otázkou migrace se bude hlava státu zabývat i v dalších dnech třídenní návštěvy Jihomoravského kraje. Ve středu pojede do Mikulova a na hranice České republiky s Rakouskem, setká se také s příslušníky policie a dalších záchranných složek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám