Hlavní obsah

Zemanova vláda zasedala u zabijačky

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

V pondělí začíná oficiálně návštěva prezidenta Miloše Zemana na jižní Moravě, do regionu se však vydal už v neděli. Neodolal totiž pozvánce Jana Fencla na zabijačku a setkání ministrů někdejší Zemanovy vlády. Prezidentova kolona tak zamířila do Hodonína.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Někdejší ministr zemědělství Jan Fencl (vpravo) a prezident Miloš Zeman míchají škvarky na zabijačce na Fenclově statku.

Článek

Posezení nad masovými pochoutkami na statku bývalého ministra zemědělství Jana Fencla je tradičním setkáním Zemanova někdejšího kabinetu. První setkání vlády, která získala důvěru v roce 1998 na základě opoziční smlouvy a dožila se řádného konce volebního období v roce 2002, se uskutečnilo již v závěru téhož roku.

Od prvního ročníku posezení Fencl charakterizuje jako setkání „první a dosud poslední úspěšné vlády od roku 1989, která dosloužila bez skandálu a v plánovaném termínu”.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ministři Zemanovy vlády. Zleva: Václav Grulich, Karel Březina, premiér Miloš Zeman, Jan Fencl a Antonín Peltrám.

„Na tom si dodnes trvám, byli jsme skutečně jediná vláda, za které se země ekonomicky rozvíjela a která vydržela celé volební období,“ řekl Právu Fencl.

Připustil ale, že by za jistých okolností musel v budoucnu text pozvánky na setkání měnit.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Někdejší ministr zemědělství Jan Fencl (vlevo) vítá prezidenta Miloše Zemana na svém statku.

„Ekonomicky se daří i současné vládě. Její volební období ale ještě neskončilo. Pokud se jim bude dál dařit v rozvoji hospodářství a dokončí své volební období, pak možná budu muset text pozvánky poupravit,“ dodal Fencl.

Česnekem nešetřete

Za čtrnáct let od doby, kdy tehdejší Zemanově vládě skončilo funkční období, se ministři setkávají pravidelně jednou za rok na statku „jejich“ ministra zemědělství. Jedinou výjimkou bylo, když měl prezident potíže s nemocnou nohou. I tuto neděli na všechny pozvané čekala tradiční zabijačka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V autě nekouřím, vysvětlil prezident cigaretu na statku Jana Fencla (vpravo).

Zeman nepohrdl ani vínem, uvítací chléb se solí zalil douškem domácí pálenky. A když zamířil mezi řezníky, všechny je pobavil. „A hlavně nešetřete česnekem, ten je dobrý na sex,“ prohlásil.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman na zabíjačce v Hodoníně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám