Hlavní obsah

Zdravotní sestra z Rumburku je nevinná a chce odškodné

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je zatím osvobozující rozsudek nad bývalou zdravotní sestrou Věrou Marešovou obžalovanou z šesti vražd pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku nepravomocný, Marešová chce odškodné. Ve vazbě byla dvakrát, strávila v ní celkem 429 dní. Jen za vazbu by mohla při 1500 korunách za den dostat odškodné i přes 640 tisíc korun.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Věra Marešová na snímku ve schvíli, kdy soudce předčítá osvobozující rozsudek.

Článek

„Určitě budu žádat náhradu škody,“ prohlásila po osvobozujícím rozsudku Marešová. Zda bude žádat odškodnění jen od státu, nebo i po Lužické nemocnici, nechtěla zatím prozradit. Podle Marešové svou práci neodvedla dobře policie a státní zastupitelství.

„Je tam spousta věcí, které mohly udělat hned, tím pádem by se tohle tady vůbec neřešilo,“ řekla bývalá sestra.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR z roku 2012 se má základní rozmezí pro odškodnění za den strávený ve vazbě pohybovat v rozmezí 500 až 1500 korun.

„V konkrétním případě je třeba posoudit, jak závažně působí držení poškozené osoby ve vazbě z hlediska plynutí času. Neoprávněná vazba může totiž působit jinak bezprostředně po jejím uvalení a jinak při jejím delším plynutí,“ uvedl Nejvyšší soud.

Další peníze může Marešová chtít za morální újmu způsobenou trestním řízením, případně i po nemocnici za ušlou mzdu po vyhazovu. To by mohlo činit další statisíce korun.

Jsem znechucená zdravotnictvím, jsem znechucená všemi těmi lidmi, kteří mě prostě více méně poškodili
Věra Marešová

I když Marešová již dříve uvedla, že se nechce do zdravotnictví vrátit, nyní na to zatím nedokáže odpovědět.

„Jsem znechucená zdravotnictvím, jsem znechucená všemi těmi lidmi, kteří mě prostě více méně poškodili. Na druhou stranu je to ale to jediné, co umím. Takže teď opravdu nevím,“ uvedla.

Stejně tak zatím zvažuje, zda zůstane v Rumburku. „Je to v návaznosti na jakoukoli práci, kterou budu chtít dělat. Je to otázka, kterou budeme také teprve zvažovat,“ dodala Marešová.

Jak odškodní oběti?

Další otázka odškodnění se týká příbuzných jedné z údajných obětí. Sedmnáct z nich se připojilo k soudnímu řízení a každý požadoval odškodné jeden milión korun. Soud je v rozsudku odkázal na občanskosprávní řízení.

Obžaloba u soudu tvrdila, že Marešová úmyslně pacienty zabíjela podáním vysoké dávky draslíku do žíly, aby si ušetřila práci a starost o ně. U soudu se nepodařilo prokázat, zda vůbec pacienti zemřeli po podání draslíku, či kvůli jiné příčině, ani to, zda na úmrtí měla Marešová podíl.

Případ Marešové u soudu ale definitivně neskončil. Nyní se jím bude zabývat Vrchní soud v Praze, proti osvobozujícímu rozsudku se na místě odvolal státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám