Hlavní obsah

Babišova evidence tržeb může skončit jako zdravotnické poplatky

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pravicová opozice se ve Sněmovně při svém současném tažení proti elektronické evidenci tržeb inspirovala osudem zdravotnických poplatků. Ty nekompromisně prosadila Topolánkova vláda přes tvrdý odpor a obstrukce ČSSD a dalších stran ve Sněmovně. ČSSD obratem udělala ze zdravotnických poplatků své téma a slíbila, že pokud se dostane k moci, okamžitě je zruší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně se zvětšeninou účtenky. Snímek z 10. července 2015

Článek

Následně vyhrála volby právě s programovou myšlenkou, že o přístupu k lékařské péči nesmí rozhodovat výše konta pacientů, spojila je s lidskými právy, s požadavkem jejich okamžitého zrušení. Poplatky byly skutečně po ustavení koaliční vlády zrušeny.

„Připomněla bych ještě osud druhého důchodového pilíře,“ řekla Právu ředitelka společnosti Next finance Markéta Šichtařová. „Ten byl také přijat tehdejší Nečasovou vládou přes zásadní odpor tehdejší opozice, která okamžitě ohlásila, že po jejím nástupu k moci bude zrušen.“

Což se také stalo, do systému, který byl určen k odstřelu, se logicky příliš mnoho lidí nehrnulo.

„Extrémní obstrukce vážně signalizují,“ řekla dále Šichtařová, „že i když bude ten který zákon přijat, hrozí, že bude následně po dalších volbách zrušen. Aby se tak stalo, nemusela by ani nastoupit výlučná vláda současných opozičních stran. Stačila by vláda koaliční, složená ale z jiných stran, z nichž jedna by zrušení EET měla jako svůj program.“

Obstrukce jako varování

Obstrukce jsou vždy varováním, že nově přijatá opatření nemají širokou politickou podporu, že na nich neexistuje široká shoda. Ta je ovšem potřebná, neustálé změny, které provázejí české podnikatelské prostředí, ekonomice rozhodně neprospívají, tvrdí ekonomové.

EET podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nepřinese státní pokladně vůbec nic. „Evidence je dokladem toho, že všichni živnostníci se považují automaticky za podezřelé z daňových deliktů. Posílí se jen kontrola části občanů,“ argumentuje.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jde nejen o zásah do práv lidí, ale systém bude neúčinný, nákladný jak finančně, tak administrativně a zničí část živnostníků.

Pokud bude mít efekt, zvýší se výběr daní, žádná následná vláda ji nezruší, protože by se připravila o výběr daní
Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Odpor proti kontrole se dá prezentovat jako obrana lidských práv. Což je nosné volební téma, upozorňují analytici.

Rozhodnou výsledky

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Havlíčka by neměla rozhodovat politická řešení, ale reálný a racionální přístup.

„Nelze odhlédnout od toho, že nástup digitalizace a elektronizace je rychlý a nevyhnutelný. Bez digitalizace své činnosti se za nějakou dobu neobejde nikdo. Vývoj v okolních zemích, jmenovitě v Rakousku a Slovensku, to potvrzuje,“ řekl Právu.

„Zda elektronická evidence tržeb přežije, či nikoli, rozhodnou skutečné výsledky. Pokud bude mít efekt, zvýší se výběr daní, žád­ná následná vláda ji nezruší, protože by se připravila o výběr daní. Jiná situace by nastala, kdyby se ukázalo, že celý systém je bez efektu,“ dodal Havlíček.

I kdyby se někdo pokoušel EET zneužít, zůstane po něm jasně čitelná elektronická stopa
Aleš Michl, analytik, poradce Babiše

„Zákon o elektronické evidenci tržeb není porušování lidských práv ani porušování práva podnikat, ale je to zákon proti svobodě kradení,“ říká analytik Aleš Michl z týmu ministra financí Andreje Babiše (ANO).

EET podle něj pomůže poctivým podnikatelům. Kontrola bude totiž reagovat na signály, že se děje něco zvláštního, bude mířit cíleně, nebude tedy otravovat poctivé podnikatele.

„Není to o evidenci babičky, jaké má nákupní zvyky a u koho odebírá zboží, které si koupila. Nebude se evidovat ani babička, ani pět rohlíků, ale celková tržba za nákup,“ dodává.

Michl tvrdě odmítá i kritiku, že zákon bude, spolu s kontrolními hlášeními, ohrožovat obchodní tajemství. Podle něj se málo zdůrazňuje skutečnost, že pokud v současnosti někdo podplatí finančního kontrolora, dozví se o konkurenci prakticky všechno, včetně toho, za kolik odebírá zboží. Postihnout a dokázat mu to je prakticky nemožné.

„To u EET odpadá. Evidence tržeb nebude zahrnovat za kolik, ten který obchod nakupuje mléko, jsou tam jen konečné částky. Navíc, i kdyby se někdo pokoušel EET zneužít, zůstane po něm jasně čitelná elektronická stopa. Omezí to tedy i podvody kontrolorů,“ argumentuje Michl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám