Hlavní obsah

Zeman Cameronovi slíbil plnou podporu jeho reformních snah

– Praha

Prezident Miloš Zeman plně podporuje reformní snahy britského Davida Camerona. Premiérovi to Zeman řekl při přivítání na Pražském hradě, kde politiky čeká přibližně čtyřicetiminutové jednání. Podle Zemana bude prosazování změn ve fungování Evropské unie velmi těžkým bojem s jejími byrokraty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman s britským premiérem Davidem Cameronem

Článek

Cameron zamířil na Pražský hrad ze Strakovy akademie, kde mu premiér Bohuslav Sobotka sdělil, že Česko je připraveno udělat maximum pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii. Česko je podle Sobotky připraveno o návrzích Británie dále diskutovat. [celá zpráva]

Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů – konkurenceschopnosti, suverenity, volného pohybu osob a rovného postavení členských států. Česko nemá zásadní problém s trojicí požadavků, odmítá ale možný nerovný přístup k přidělování sociálních dávek.

Na návštěvu Prahy si Cameron vyčlenil páteční odpoledne. Během cesty z Úřadu vlády na Hrad se zastavil na Klárově, kde společně se Sobotkou u Památníku padlých československých letců v letech 1939–1945 položili věnec. V plánu má ještě schůzku s představiteli opoziční ODS, která je partnerem britských konzervativců na úrovni EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám