Hlavní obsah

V noci bude znovu až –25 stupňů, upozorňují meteorologové

Novinky, jas
Aktualizováno

V noci na sobotu budou teploty na některých místech znovu klesat pod -12 stupňů, přičemž na Šumavě mohou v mrazových kotlinách klesat znovu až na -25 stupňů Celsia. V druhé polovině noci se přidá i sněžení. Napadnout by mohlo až 10 centimetrů sněhu, upozornil v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Silné mrazy předpokládají meteorologové večer a v první polovině noci na sobotu. „Lze očekávat, že v mrazivých kotlinách na Šumavě teploty klesnou na –20 až –25 stupňů Celsia. Po půlnoci a k ránu očekáváme v Čechách pozvolné oteplování,” uvedl ČHMÚ.

V oblasti Českomoravské vrchoviny a Středočeské pahorkatiny, která se rozkládá v severních oblastech Jihočeského kraje a ve středních Čechách, očekávají po půlnoci meteorologové vydatné sněžení.

„Lze předpokládat, že za 12 hodin napadne 5 až 10 centimetrů sněhu. Pás sněžení se bude během odpoledne a večera přesouvat na východ a severovýchod území,” doplnili meteorologové.

Oteplení vrátí do hry hrozbu ledovky

V průběhu dopoledne by se mělo zvolna oteplovat, a proto mohou srážky přecházet ve smíšené či v déšť, který by mohl na podchlazeném povrchu namrzat, a mohla by se proto tvořit ledovka.

Výstraha před silnými mrazy platí pro Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Jihočeský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj od pátečního večera do sobotního rána. Varování před novou sněhovou pokrývkou se týká Vysočiny, Středočeského, Jihočeského, Pardubického, Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám