Hlavní obsah

Sociální demokracie škádlí Babiše koketováním s návrhem TOP 09

Právo, ada, nig

Přestřelky mezi Sobotkovou sociální demokracií a Babišovým ANO se před podzimními krajskými volbami množí. Mnozí členové sociální demokracie jsou například ochotni jednat o podpoře návrhu opozičního poslance TOP 09 Martina Plíška přistřihnout v rámci zákona o veřejných zakázkách byznys členům vlády, který zavání střetem zájmů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka na jednání Sněmovny

Článek

Plíšek se nijak netají tím, že jeho nápad míří hlavně na ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše. Jeho návrh má zamezit firmám, v nichž člen vlády vlastní nejméně deset procent, aby se ucházely o veřejné zakázky. TOP 09 spolu s ODS pravidelně kritizuje Babiše za obrovský příjem dotací i zakázky pro jeho holding Agrofert.

Podle informací Práva minulý týden klub soc. dem. o tomto návrhu debatoval, přičemž část klubu, včetně premiéra Bohuslava Sobotky, prý s případnou podporou nemá problém.

„O ničem jsme nehlasovali, šlo jen o debatu. Musíme si zanalyzovat, zda návrh je legislativně správně napsán,“ popsal Právu situaci jeden z představitelů strany. Další dodal, že nejspíš nějaká úprava návrhu bude nutná.

Pleticha: Jde o fungování státu do budoucna

Už předminulý týden Plíškův návrh získal většinu ve sněmovním ústavně-právním výboru, kde se k podporovatelům připojili i dva koaliční poslanci – Lukáš Pleticha (ČSSD) a Pavla Galasowská (KDU-ČSL).

Pleticha Právu řekl, že návrh považuje za rozumný. „Myslím, že to není tak špatná věc, dochází tu ke střetu zájmů a jde o fungování státu do budoucna,“ zdůvodnil svůj postoj poslanec.

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Plíšek dodal, že jeho nápad je motivován tím, že členové vlády mají exkluzivní informace, rozhodují o vynakládání veřejných prostředků, a proto není dobré, aby byli současně jejich příjemci.

Ministryně pro místní rozvoj (za ANO) Karla Šlechtová, jejíž resort za zákon o veřejných zakázkách odpovídá, už dala najevo, že s navrhovanou změnou nesouhlasí.

Jasno v únoru

„Můj osobní názor je takový, že by to nebylo od věci, ale evropská legislativa to nedovoluje. Podobné ustanovení přijali pouze v Řecku, ale teď to řeší soud. A já si nemůžu dovolit ohrozit stát. Takže trvám na nesouhlasném stanovisku, počkáme si na verdikt soudu,“ uvedla ministryně. Plíšek naopak tvrdí, že podobná úprava platí i v dalších zemích.

Nový zákon o veřejných zakázkách by měl platit nejpozději od 18. dubna. Do té doby musí ČR převést do národní legislativy evropské směrnice, jinak hrozí omezení čerpání dotací.

Výběr článků

Načítám