Hlavní obsah

Boj s terorismem? Policistům chybějí balistické vesty

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Po teroristických útocích v Paříži zpřísňovaly bezpečnostní opatření všechny evropské státy. Mluvilo se o tom i u nás, ale realita byla taková, že na v tu dobu probíhajícím Fed Cupu zajišťovali bezpečí těžkooděnci, kteří mají v útvaru jen pár posledních neprůstřelných vest.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Čtyři sta policistů u pražské speciální pořádkové jednotky (SPJ) si totiž musí vystačit s padesáti vestami. Zbytek republiky je na tom podobně.

Tristní situace s ochrannými prvky je podle kontrol bezpečnostních inspektorů stejná i u ostatních krajských útvarů. Pokud se s tím rychle něco neudělá, budou občany chránit doslova vlastním tělem. Vesty, které je ochrání, totiž nezvládlo vedení policie nakoupit.

Nesedí ani velikost

„V televizi byla po listopadových teroristických útocích v Paříži česká veřejnost uklidňována, že policie je připravena na podobné situace. A v té době na útvaru bylo zhruba 50 balistických vest pro 400 policistů,“ upozorňuje na problém policista, který si přál zůstat v anonymitě.

Pokud si malý policista musí obléct univerzální velkou vestu, může si při nešikovném pohybu zlomit i žebra
policejní zdroj Práva

„Například při utkání tenisového Fed Cupu policisté Speciální pořádkové jednotky Praha zajišťovali bezpečnost v balistických vestách, aniž by někteří měli k dispozici odpovídající velikost,“ podotkl zdroj.

Velkých velikostí je podle něj jen pár. „Pokud si malý policista musí obléct tuto univerzální velkou, může si při nešikovném pohybu zlomit i žebra. Já jsem měl zase na sobě malou, takže velká část mého těla byla nechráněná. Pak tato ochrana ztrácí smysl,“ dodal policejní zdroj.

Nové nikdo nekoupil

„Blízký výhled je neveselý, protože pokud se něco nezmění, od dubna 2016 bude mít k dispozici balistickou ochranu pouze každý čtvrtý policista SPJ Praha. Většině těch, co máme, končí životnost, a nové nikdo nekoupil. A co by se dělo, kdyby došlo v Praze k teroristickému útoku?“ zlobí se policista.

SPJ Praha je útvar, který je v případě nutnosti k dispozici prakticky okamžitě – polovina útvaru ihned a zbytek během zhruba dvanácti hodin.

Pokud hledáte profesionálního střelce, do toho přece nemůže jít nikdo bez neprůstřelné vesty
policejní zdroj Práva

„Avšak k čemu jsou policisté bez balistických vest,“ ptá se příslušník SPJ s tím, že při současném stavu není jejich útvar schopen ani realizovat podobnou pátrací akci, jaká se loni konala v Klánovickém lese, kde pátrali po ozbrojeném pachateli.

„Pokud hledáte profesionálního střelce, do toho přece nemůže jít nikdo bez neprůstřelné vesty,“ dodal policista. Podle svazových inspektorů však této situaci nečelí pražští těžkooděnci samotní.

Vedení policie mlčí

Tristní stav ochranné výbavy policistů ve výkonu kritizuje Jan Babák, svazový inspektor z Unie bezpečnostních složek.

„U SPJ jsme nedostatek balistických vest a to, že u mnoha z nich v blízké době končí životnost, zjistili při kontrolách na začátku prosince,“ řekl Babák.

Upozornili prý na to vedení útvaru i vedení krajského ředitelství. „Jde ale o celorepublikový problém. Všude jsou podhodnocené stavy balistické ochrany. Vůbec neexistuje pro všechny policisty v přímém výkonu služby jako například ve Spojených státech,“ dodal Babák.

S Unií bezpečnostních složek spolupracuje i Nezávislý odborový svaz (NOS), jehož inspektor alarmující zjištění potvrzuje.

„Je to skutečně velmi závažný problém z hlediska ochrany zdraví. Není možné, aby nebyli chráněni zasahující policisté v přímém výkonu služby. I když jsou za tím obstrukce u výběrových řízení na dodavatele a další administrativní komplikace, za které nenese vedení policie vinu, nesmí to přece dopadnout tak, že policisté nebudou chráněni vůbec,“ zlobí se Jiří Pech, inspektor NOS.

Zda si je vedení policie vědomo situace a má plán, jak výpadek vest nahradit, se redakce dotazovala na Policejním prezidiu. Přestože jsme čekali na reakci čtyři pracovní dny, žádná nepřišla.

Pokud platí slova policejního prezidenta Tomáše Tuhého o náboru čtyř tisíc policistů do roku 2020 v souvislosti se vzrůstajícím bezpečnostním rizikem, nezodpovězenou otázkou zůstává, do čeho příslušníky oblékne.

Reklama

Výběr článků

Načítám