Hlavní obsah

V Evropě by měl kvůli uprchlíkům vzniknout záložní hraniční systém, myslí si Sobotka

Aktualizováno

Pokud se Evropské unii nepodaří zajistit ochranu vnějších hranic schengenského prostoru, měl by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vzniknout „záložní hraniční systém”. Ten by se měl nacházet na linii mezi Bulharskem a Makedonií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Sobotka to v úterý řekl před jednáním Sněmovny, která by se na své schůzi měla zabývat i migrační krizí. Na zařazení bodu věnovaného migraci se již dopoledne dohodly koaliční strany.

Premiér zdůraznil potřebu zřízení společné evropské pobřežní a pohraniční stráže a dodržování dohod ze strany Turecka, které by mělo zasahovat proti pašerákům lidí.

"Potřebujeme posílit vnější ochranu schengenské hranice, zřídit společnou evropskou pobřežní a pohraniční stráž," uvedl premiér. "No, a pokud nic z toho nezafunguje, tak musíme na linii Bulharsko - Makedonie vytvořit určitý záložní hraniční systém, připravit tam technická opatření, abychom tak byli schopni regulovat migraci tam, pokud se ji nepovede regulovat v Turecku nebo pokud se ji nepovede regulovat v Řecku," řekl Sobotka.

Na Řecko by se EU nemusela spoléhat

Při dalších jednáních v Bruselu chce podle něj Česko nadále tlačit na prosazení reálných kroků, které migrační krizi pomohou zvládnout. Česká republika je podle Sobotky také připravena pomáhat ostatním. U Řecka nebo Itálie je ale problém, že jsou málokdy schopny říci, co pro ně konkrétně můžeme udělat, uvedl.

Zejména Atény se kvůli nezvládání přílivu běženců stávají často terčem kritiky českých, ale i dalších evropských politiků. Při zřízení "záložního hraničního systému", o němž mluvil Sobotka, by se Evropská unie nemusela na Řecko v tomto ohledu spoléhat.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Problematikou migrace se na svém pondělním zasedání zabývala i Bezpečnostní rada státu (BRS).

Reklama

Výběr článků

Načítám