Hlavní obsah

Meteorologové varují před silnými mrazy

• Aktualizováno
Novinky, jas

Meteorologové v úterý vydali výstrahu před silnými mrazy. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro Jihočeský kraj od úterního večera do středečního dopoledne.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vrchol Ještědu

Článek

Meteorologové předpokládají, že kvůli malé oblačnosti a sněhové pokrývce bude od večera docházet k rychlému poklesu teplot.

„Předpokládané minimální teploty se budou v průběhu noci na většině území kraje pohybovat v intervalu –12 až –15 stupňů, ojediněle bude kolem –20 stupňů, v horských údolích a v mrazových kotlinách očekáváme teploty až kolem –30 stupňů Celsia,” uvedli meteorologové.

V průběhu noci na čtvrtek by mrazy měly mírně polevit, nicméně v pátek a v sobotu meteorologové očekávají další přituhnutí, a to na celém území republiky. Na sněhové pokrývce by teploty měly klesat na –13 až –17, ojediněle i –20 stupňů Celsia. V extrémech by v horských oblastech mohla minima znovu klesat až k –30 stupňům.

Meteorologové doporučili zejména starším a nemocným lidem omezit pohyb venku  a vyhnout se konzumaci alkoholu, který rozšiřuje cévy a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám, i když máme pocit tepla.

Reklama

Výběr článků

Načítám