Hlavní obsah

Za falšování vína budou pokuty až 50 miliónů

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Zabránit falšování vína chce kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). V pondělí schválil novelu o vinařství, která například stanoví, že víno v sudech budou moci prodávat pouze registrované provozovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Zákon vůbec poprvé definuje, co to vůbec falšování vína je. Častými praktikami jsou například přidávání vody nebo glycerolu. Požadavkům na kvalitu podle Jurečky nevyhovuje 32 až 38 procent sudového vína.

„Rozhodli jsme se do tohoto prostředí vstoupit. Čeští a moravští vinaři jsou v nevýhodě, spotřebitel je klamán, o peníze přichází i státní rozpočet,” uvedl po jednání vlády ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vznikne registr vinic

Vláda také rozhodla, že pokuty za falšování se mohou vyšplhat až na 50 miliónů korun. Nyní jsou desetinové.

Další novinkou je, že prodejci sudového vína se budou muset zaregistrovat. „Kdo víno vyrábí nebo dováží a má vlastní prodejní síť vinoték, tak může prodávat v sudech za situace, kdy budou prodejní místa i dovozci registrováni v registru vinic,“ vysvětlil Jurečka.

Víno v jednorázových nádobách

Vinotéky, které mají pouze prodejní místo, budou moci sudové víno prodávat pouze v takzvaných back-in-boxech, tedy v „pytlech v krabici“, které nelze znovu naplnit.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Novela, kterou musí ještě schválit parlament a prezident, by měla podle ministra začít platit v červenci nebo srpnu. Vinotéky budou mít ještě půl rok navíc, než budou muset začít používat jednorázové nádoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám