Hlavní obsah

Zeman: Fiala je suchar, ale ODS má lepší šance být v čele pravice

Občanská demokratická strana (ODS) má větší šanci stát se vedoucí stranou pravicové opozice než TOP 09. Prezident to řekl v nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz. Šéf strany Petr Fiala je sice „poctivý suchar”, ale je to podle něj lepší než „charismatický lump”.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Dával bych jí větší šanci než TOP 09, což je podnik dvou lidí, z nichž jednoho vyhodili od lidovců a druhého ze Strany zelených," řekl Zeman. Narážel tak na současného šéfa strany Miroslava Kalouska a čestného předsedy Karla Schwarzenberga. Podle Zemana je program TOP 09 založen na negacích a frázích. Přál by si, aby se ODS stala poctivou pravicí, která potlačí své kmotrovské dědictví.

Ambicím staronového předsedy ODS Petra Fialy, že strana je připravena převzít odpovědnost za vedení země, se nediví. "Každá strana je připravena vládnout, i ta nejmenší. Každá strana má naději, že se jednou k moci dostane," míní. Záleží na programu, na charismatických tvůrčích vedoucích osobnostech, dodal.

Fialu, jenž vede ODS již dva roky, má hlava státu za "suchara". "Je spíše suchar než charismatik, poctivý suchar je lepší než charismatický lump," řekl Zeman.

Na víkendovém kongresu strany Petr Fiala obhájil post předsedy. V nominačním projevu odmítl politiku vládní ČSSD jako politiku receptů založených na omezování osobních svobod, vychovávání, kvótách, regulaci a příkazech a lákal voliče na zlevnění ceny práce a zjednodušení daňového systému. Také slíbil případné okamžité zrušení elektronické evidence tržeb, pokud se vládě povede záměr prosadit přes odpor opozice v parlamentu. Zeman zavedení elektronické evidence tržeb podporuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám