Hlavní obsah

Temelínští ušáci skončili v sítích

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Přísně střežený prostor Jaderné elektrárny Temelín v sobotu „nedobrovolně“ opustilo čtrnáct zajíců. O jejich bezpečný odchyt se postaralo pět desítek místních myslivců. Krátce po polapení do sítí se ušáci vrátili zpět do volné přírody v blízkosti elektrárny.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ze sítí putovali zajíci do transportních bedniček.

Článek

„Odchyt byl hodně pracný a bylo třeba jej pořádně připravit i organizačně, aby byl k zajícům šetrný. Takže po chvilce prožitého strachu se víceméně vrátili zpět do přírody,“ řekl Právu to poté, co se zajíci opět rozběhli do volné přírody člen mysliveckého sdružení Háj a temelínský místostarosta Josef Váca (Nezávislí občané). Dodal, že myslivci nastražili dvanáct sítí o délce 600 metrů, následně vytvořili rojnici a hlukem zajíce naháněli směrem k sítím. Štěkání psů nebo výstřely, které jsou slyšet při běžných lovech, se z Temelína z bezpečnostních důvodů neozývaly.

„Všichni myslivci museli projít přes přísná bezpečností opatření. Do areálu elektrárny nesměly žádné zbraně. Jejích jedinými pomocníky byly sítě a vlastní hlasivky, ale i tak byla padesátka myslivců stále pod dohledem ostrahy elektrárny“ poznamenal, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Marek Sviták. Dodal, že myslivci zajíce v areálu elektrárny odchytávali už po páté od roku 2006 a celkem jich už skončilo v sítích přes stovku.

Zajíc polní je ohrožený

„Zajíci polní dnes bohužel patří k ohroženým druhům. Zemědělské hospodaření, přemnožení černé zvěře, proměna krajiny, spojená se ztrátou remízků a přirozených úkrytů, je důsledkem dramatického úbytku těchto ještě donedávna běžných zvířat v naší přírodě,“ poznamenal Váca s tím, že ještě před třiceti lety se zajíci běžně v naší přírodě odchytávali a byli vynikajícím exportním artiklem. Dnes je myslivci ochraňují téměř jako své „domácí mazlíčky“ a často je v revírech počítají na kusy.

„Ti temelínští jsou ve velmi dobré kondici. Navíc jim zde chybí přirození predátoři, takže se jim uvnitř elektrárny daří opravdu dobře. V nadsázce lze říci, že Temelín v tomto směru pro nás představuje velmi dobrou chovnou stanici,“ poznamenal místostarosta. Podotkl, že letos poprvé myslivci odchycené zajíce značkovali kvůli monitoringu jejich pohybu v krajině, neboť předpokládají, že se budou jako teritoriální zvířata snažit vrátit zpět do elektrárny.

V areálu elektrárny nijak nevadí. Před lety si jich zde všimli někteří naši zaměstnanci, kteří jsou členy temelínského mysliveckého sdružení. Sami přišli s nabídkou jejich odchytu, které jsme rádi vyšli vstříc,“ dodal Sviták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám