Hlavní obsah

Po další sněhové nadílce musí být řidiči opatrní, silnice mohou namrzat

Noční sněžení v pátek ráno zkomplikovalo dopravu zejména na silnicích nižších tříd. Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti a upozorňují, že na komunikacích zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. V Moravskoslezském kraji, na Zlínsku či v Krkonoších mohou silnice místy namrzat.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

V Libereckém kraji napadlo několik centimetrů sněhu a silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Teploty jsou pod nulou, a vozovky tedy mohou namrzat, ve vyšších polohách je na nich sníh, vyplývá z informací od silničářů.

Varování před námrazou platí i pro silnici 35, která vede z Liberce přes Turnov na Prahu. V Krkonoších a Jizerských horách je na silnicích druhých a třetích tříd ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ujetá vrstva sněhu leží na řadě silnic v Královéhradeckém kraji.  Na některých cestách, zejména na Náchodsku, Trutnovsku a Rychnovsku, hrozí námraza.

Uježděná sněhová vrstva pokrývá vozovky v Pardubickém kraji okolí Litomyšle. Nový sníh napadl na Poličsku. Se zbytky sněhu po pluhování nebo rozbředlým sněhem musejí řidiči počítat rovněž v oblasti Lanškrouna, Žamberka, Vysokého Mýta, Ústí nad Orlicí, Skutče, Svitav a v Železných horách.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Snímek z ústeckého sídliště Stříbrníky.

Sněžení v pátek komplikovalo dopravu též ve Středočeském kraji. Řidiči by měli být podle Ředitelství silnic a dálnic opatrní hlavně na dálnici D11, kde je dohlednost snížena vlivem sněhových přeháněk. Velmi opatrní by měli být také na silnicích prvních, druhých a třetích tříd v celém kraji, na některých úsecích může být na silnicích vrstva nového sněhu.

V Jihočeském a Plzeňském kraji  je v pátek ráno situace klidná. Na Šumavě má nicméně přes den sněžit trvale a na tamních vozovkách se mohou tvořit závěje a sněhové jazyky.

V Krušných horách vydatně sněžilo

V Ústeckém kraji nasadili silničáři po nočním sněžení veškerou techniku. "Zatím se nám daří držet všechny silnice průjezdné, někde však leží vrstva ujetého sněhu," popsal dispečer krajské správy a údržby silnic.

V nižších polohách napadlo pět až deset centimetrů sněhu, v Krušných horách kolem třiceti centimetrů. "Nejvíce sněžilo na Teplicku a Ústecku, na Milešovce a v Krušných horách," řekl meteorolog ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martin Novák.

Na Vysočině leží na silnicích nižších tříd vrstva ujetého sněhu, komunikace jsou však bez problémů sjízdné, neboť sněžení nebylo příliš intenzivní.

V Moravskoslezském kraji mohou podle silničářů komunikace namrzat.

V Olomouckém kraji se v noci vyskytovaly pouze přeháňky, a silnice jsou proto ošetřené.

Na Zlínsku silničáři upozorňují, že silnice vlivem nízkých teplot místy namrzají.

Reklama

Výběr článků

Načítám