Hlavní obsah

Gruzínský veterán žije na hranici chudoby, Opava mu pošle 20 tisíc korun

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Opava opět podpoří svého čestného občana Iraklije Levanoviče Kandareliho žijícího v Gruzii. Pošle mu 20 tisíc korun, rozhodli opavští radní. Bývalému sovětskému vojákovi, který Opavu na jaře roku 1945 osvobozoval, takto představitelé města pomáhají už dvě desetiletí. Dvaadevadesátiletý Gruzínec čestné občanství získal v roce 1974.

Foto: Archiv města Opavy

Iraklij Levanovič Kandareli na archivním snímku

Článek

Plukovník žije ve svém bytě v Tbilisi a je ve velmi špatném zdravotním stavu. Má jediného syna, který ale žije na Ukrajině a prý není v jeho silách mu pomáhat.

„Finanční situace pana Kandareliho je velmi neutěšená a jeho zdravotní stav vyžaduje celodenní pobyt pečovatelky. Proto rada města už poněkolikáté schválila finanční příspěvek, o který pan Kandareli požádal,“ řekl tajemník opavské radnice.

Důchody v Gruzii se v současnosti pohybují na hranici chudoby, a to Kandareli pobírá ještě příplatek pro válečné veterány. „Po posledním zvýšení jeho důchod představuje 2850 korun měsíčně. Výdaje za energie a nájmy jsou přitom v Gruzii zhruba na stejné úrovni jako v České republice,“ doplnil tajemník.

Čestný občan od roku 1974

Iraklij Kandareli požádal Opavu o finanční pomoc už počtvrté a rada města mu opět vyhověla. V současné době jde o jediného žijícího čestného občana Opavy. Tento titul mu byl udělen v roce 1974, spolu s ním ho získali ještě další tři sovětští důstojníci, kteří se účastnili osvobozovacích bojů města, ti ale již zemřeli.

Čestné občanství uděluje Opava již od roku 1842. Od té doby ho získalo 27 lidí, například prezidenti Masaryk, Beneš a Havel, bývalý starosta města Moritz Rossy, básník Petr Bezruč, ale i první profesoři místního gymnázia Thomas Zaunar a Faustin Ensa.

Před dvaceti lety Opava dvě osoby čestného občanství zbavila, konkrétně šlo o prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a sovětského vůdce J. V. Stalina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám