Hlavní obsah

Část opatření zavedených po pařížských útocích přestala v tichosti platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo vnitra po Novém roce ukončilo část zvýšených bezpečnostních opatření, která začala platit po atentátech, k nimž došlo loni v listopadu v Paříži. Ve čtvrtek to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož nyní nejsou informace, že by zemi hrozil teroristický útok.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policisté se samopaly na pražském letišti

Článek

Zvýšená bezpečnostní opatření přijala česká policie loni v noci ze 13. na 14. listopadu, během níž v Paříži při sérii teroristických útoků zemřelo kolem 130 lidí. Policie od útoků víc hlídala obchodní centra, mezinárodní letiště nebo francouzskou ambasádu.

Podle Chovance tato zvýšená opatření skončila posledním dnem loňského roku. "V mezidobí se nic nestalo," podotkl Chovanec.

Podle ministra v současnosti nejsou informace, že by mohla být země ohrožena. "Nemáme informaci, že by na území České republiky hrozil nějaký teroristický útok nebo vyšší míra kriminality," zdůraznil Chovanec.

Bezpečnostní situace bude mít čtyři stupně

Bezpečnostní rada státu a vláda by letos měly schválit zavedení čtyř stupňů ohrožení, které mají jasně stanovit rozsah opatření, jaká stát zavádí. Nejnižší je označen nulou, nejvyšší trojkou. Nula znamená ideální stav, jednička stupeň zvýšené bdělosti, dvojka blíže neurčené riziko směřující vůči Česku a trojka vysokou míru jistoty, že se něco stane.

Nyní v zemi platí stav, který odpovídá budoucímu stupni jedna.

Reklama

Výběr článků

Načítám