Hlavní obsah

Mynář podá žalobu kvůli neudělení prověrky, věří prý ve spravedlnost soudů

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Právníci hradního kancléře Vratislava Mynáře podají ve čtvrtek nebo v pátek žalobu kvůli neudělení prověrky na stupeň přísně tajné. Mynář to Novinkám sdělil ve čtvrtek dopoledne. Kancléř je přesvědčen, že u soudu bude úspěšný.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vratislav Mynář

Článek

„Můj pokyn byl, aby byla žaloba do konce týdne podána,“ uvedl Mynář.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) už na začátku ledna nevyhověl rozkladu, který Mynář podal. Kancléř však věří, že žaloba bude úspěšnější. Na otázku, jaké si dělá naděje, odpověděl, že velké. „Věřím ve spravedlnost České republiky a ve spravedlnost justice a soudů,“ komentoval.

Zopakoval, že věří, že bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné by měl dostat. „Vede mě k tomu odůvodnění NBÚ. Není tam jediný závažný důvod, jediné porušení nějaké normy či zákona, které by říkalo, že jsem bezpečnostním rizikem tak, abych neobdržel bezpečnostní prověrku na jakýkoli stupeň,“ dodal.

Kancléř chce zároveň podat na NBÚ stížnost kvůli úniku informací. [celá zpráva]

Mynář na Hradě stejně zůstane

Prezident Miloš Zeman stále trvá na tom, že Mynáře odvolávat z funkce nebude, dokud nevyužije všech možných opravných prostředků.

„Pokud pan kancléř neuspěje, pan prezident ho odvolá. Pokud uspěje, zůstane ve své funkci. Ale platí, že pan prezident vyčká na využití veškerých prostředků,“ zdůraznil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

V případě neúspěchu se může Mynář ještě bránit kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Pokud by ani tento krok rozhodnutí NBÚ nezvrátil, prezident nabídne Mynářovi na Hradě jiné místo.

O prověrku požádal kancléř v roce 2013, ale až zhruba po roce dodal NBÚ veškeré požadované dokumenty.

Anketa

Je podle vás správné, že prezident ponechává Mynáře ve funkci kancléře i bez bezpečnostní prověrky?
Ano
5,9 %
Ne
94,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 392 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Foto: archiv

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám