Hlavní obsah

Cigarety s ošklivými obrázky už v srpnu

Právo, Jiří Novotný

Cigarety zdraží v Česku nejpozději v březnu o čtyři koruny. 20. května pak nabude účinnosti směrnice EU, podle níž musí být nejméně 65 procent plochy krabičky pokryto varováním o škodlivosti kouření v podobě ošklivého obrázku. Doprodávat staré zásoby bude možné jen tři měsíce, tedy do 20. srpna.

Článek

Předlohu novely, která zapracovává tuto směrnici do české legislativy, schválila vláda na návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) 21. prosince a v příštím týdnu se jí má zabývat Poslanecká sněmovna.

Vláda se snaží prosadit, aby Sněmovna schválila tuto novelu již v prvním čtení. Jinak totiž bude hrozit, že se to do 20. května nestihne, což by znamenalo nejen nesplnění směrnice EU, ale také velkou komplikaci pro tabákové firmy i prodejce.

Bez vyhlášky nelze výrobu spustit

„Podle návrhu novely musí výroba cigaretových krabiček v dosavadní podobě skončit 19. května a prodávat je pak půjde nanejvýš tři měsíce. Od 20. srpna tak už budou smět být na českém trhu pouze ty produkty, které jsou v souladu s tabákovou směrnicí, tedy s obrázky,“ upřesnil na středečním setkání s novináři generální ředitel české pobočky firmy Japan Tobacco International (JTI) Andrew Reay.

Výrobci novou podobu krabiček už chystají. Spustit jejich výrobu budou ovšem moci až po schválení nejen zmíněné novely, ale i doprovodné vyhlášky.

V první fázi klesne prodej cigaret. Poté si ale kuřáci na ošklivé obrázky zřejmě zvyknou a prodej se vrátí do starých kolejí
Andrew Reay, šéf ředitel české pobočky Japan Tobacco International

„Zatím máme o podobě varování pouze rámcovou představu. Přitom návrh vyhlášky chce Jurečka poslancům předložit až po případném druhém čtení novely, a to už pro nás může být pozdě. Než z výrobní linky sjedou krabičky podle nových požadavků, potrvá to totiž přibližně šest měsíců,“ upozornil Reay.

Může se tedy stát, že cigarety bez obrázkového varování se už nebudou smět prodávat, ale nové na trhu nebudou. Taková prekérní situace však zdaleka nehrozí jen ČR, vždyť tabáková směrnice EU byla do národních legislativ dosud včleněna jen na Slovensku, v Litvě a Portugalsku. Další země příslušné změny zákona teprve chystají, takže se sankcemi od EU by to nemuselo být tak horké.

Na otázku Práva, jestli tabákové firmy promítnou nemalé náklady na výrobu krabiček s obrázkovým varováním do cen cigaret, Reay odpověděl: „Byl bych velmi překvapen, kdyby kvůli tomu někdo zdražoval. Nová podoba krabiček bude totiž pro kuřáky šokem a v první fázi klesne prodej cigaret. Poté si ale kuřáci na ošklivé obrázky zřejmě zvyknou a prodej se vrátí do starých kolejí.“

Zákaz kouření nabírá zpoždění

Sněmovna měla také mít v příštím týdnu na programu druhé čtení novely antikuřáckého zákona, která má kouření zakázat ve všech restauracích, hospodách, barech i kavárnách. Bude se to ale muset odsunout, protože sněmovní zdravotnický výbor ve středu nedokončil debatu o této novele.

Důvodem odkladu je nutnost posoudit několik pozměňovacích návrhů, s nimiž členové výboru přišli. Například Alena Nohavová (KSČM) chce prosadit, aby se zákaz kouření netýkal zařízení, v nichž se nepodává jídlo. Poslanec Marek Benda (ODS) by zase rád restaurace zařadil k prostorám, v nichž provozovatel může vymezit pro kouření samostatný prostor.

Jak na zasedání výboru potvrdila náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, ministerstvo je ochotno upustit od navrhovaného zákazu kouření elektronických cigaret v restauracích a barech.

Anketa

Myslíte si, že odpudivé obrázky na krabičkách cigaret kuřáky odradí?
Ano
10,8 %
Ne
89,2 %
Celkem hlasovalo 2526 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám