Hlavní obsah

Poslední dva roky patřily v Česku k nejteplejším za 240 let

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové ve středu oznámili, že loňský rok byl spolu s rokem 2014 v České republice nejteplejším od roku 1775, kdy se data sledují. Průměrná teplota byla podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) 9,4 stupně Celsia.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné teploty v ČR

Článek

Nejvíce teplotně nadnormálním měsícem byl podle meteorologů srpen, kdy byla odchylka 5,1 stupně Celsia. V srpnu byla průměrná teplota 21,3 stupně Celsia, což z něj udělalo nejteplejší osmý měsíc od roku 1961.

Meteorologové současně připomněli loňské extrémní sucho. „Roční srážkový úhrn 531 milimetrů dovoluje označit rok jako srážkově silně podnormální (21 procent pod dlouhodobým průměrem),” konstatoval ČHMÚ.

Nejvíce srážek, v průměru 76 milimetrů, které představují 153 procent dlouhodobého průměru, spadlo loni v listopadu. Nejmenší srážkový úhrn zaznamenali meteorologové v únoru. Tehdy spadlo v průměru jen 12 milimetrů, které představovaly 32 procent dlouhodobého průměru.

„V řadě menších profilů byly zaznamenány nejmenší průtoky od počátku pozorování a dokonce i vyschnutí některých toků, a to i toků s relativně velkou plochou povodí,” uvedl ústav. Například průtok Labe v Děčíně byl loni  nejmenší od vybudování vltavské kaskády, která přitom průtoky významně nadlepšovala odpouštěním.

Reklama

Výběr článků

Načítám